www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Legea care modifica OUG 37/2020 privind amanarea ratelor la credite este neconstitutionala

Autor: Bancherul.ro
2020-07-16 09:14

Legea initiata de PSD prin care se modifica OUG 37/2020 privind amanarea ratelor la credite, ca masura pentru combaterea crizei COVID-19, a fost declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala, ceea ce inseamna ca ordonanta ramane in vigoare in forma adoptata de Guvern.


"Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori este neconstituţională, în ansamblul său, fiind contrară principiului bicameralismului, prevăzut de art.61 alin.(2) din Constituție", a anuntat Curtea Constitutionala.


Legea a fost contestata de PNL, partidul de guvernamant, la Curtea Constitutionala, dupa ce PSD, care are majoritatea in Parlament, a modificat radical OUG 37/2020.


Este a doua tentativa esuata a PSD de a prelua controlul initiativei populiste privind amanarea ratelor la credite, dupa ce o lege proprie pe aceeasi tema a fost si ea respinsa de Curtea Constitutionala (vezi aici detalii).


Cum s-ar fi putut schimba OUG 37


Una dintre principalele modificari aduse de lege era aceea ca oricine putea cere amanarea ratelor la credite, nu doar cei afectati direct sau indirect de criza COVID-19, cum prevede OUG 37/2020, ramasa in vigoare.


De asemenea, ar fi putut cere suspendarea ratelor si cei cu restante la credite, in contrast cu conditia din OUG 37, ca solicitantii sa nu inregistreze restante la data formularii cererii.
O alta modificare adusa de lege era aceea ca s-ar fi putut amana ratele si la firme de recuperare creante, neincluse in OUG 37. In schimb, din lege au fost excluse Casele de Ajutor Reciproc (CAR), care intra in prevederile ordonantei.


Legea mai prevedea expres ca sunt incluse si firmele de leasing financiar si operational, desi OUG 37 se aplica oricum si acestora.


O alta prevedere importanta din lege era suspendarea tuturor executarilor silite si a popririlor, pana la finalul anului, care a facut obiectul unei alte legi, de asemenea declarata recent neconstitutionala (vezi aici detalii).


Ratele la credite nu ar mai fi crescut, daca legea intra in vigoare


O alta modificare importanta adusa OUG 37/2020 prin legea declarata acum neconstitutionala este cea prin care se elimina capitalizarea dobanzii la soldul creditelor (dobanda la dobanda), pentru ca ratele sa nu se majoreze ulterior, dupa perioada de amanare.


Astfel, legea spunea ca ratele la credite se pot amana la cererea clientilor bancilor si IFN-urilor, pana la sfarsitul acestui an, prin "prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare.


De asemenea, a fost eliminata si prevederea din OUG 37 potrivit careia, in cazul creditelor ipotecare, dobanda amanata se plateste in urmatorii cinci ani dupa amanarea ratelor, ceea ce insemna ca rata se majoreaza.


Daca legea ar fi intrat in vigoare, ratele la credite nu se mai majorau dupa perioada de amanare, ci se plateau la sfarsitul perioadei de creditare, prin prin prelungirea acesteia cu echivalentul lunilor in care au fost amanate.


Conform actualelor prevederi ale OUG 37, rate la credite dupa amanarea acestora timp de noua luni cresc cu sume intre 40 si 120 de lei lunar. (vezi aici detalii)


Legea PSD declarata ilegala a eliminat si prevederea din OUG 37 prin care statul garanta dobanzile amanate la creditele ipotecare.


Legea mai prevedea ca perioada maxima de creditare putea fi depasita cu perioada suspendarii. Si limita de varsta, de regula 70 de ani, putea fi depasita, prin restructurarea creditelor, ceea ce nu permite OUG 37/2020.


Daca legea ar fi fost acceptata de Curtea Constitutionala, ar fi putut cere amanarea ratelor la credite si cei aflati in procedura de executare silita, exclusi in prezent din OUG 37.


De asemenea, cererile pentru amanarea ratelor la credite ar fi putut fi facute oricand pana la finalul anului si nu pana cel tarziu 15 iunie, conform OUG 37/2020.