www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareEximbank va administra un nou program de garantare a creditelor pentru companiile mari, in contextul crizei COVID-19

Autor: Bancherul.ro
2020-07-12 09:00

Guvernul a anuntat ca banca de stat Eximbank va administra un nou program lansat pentru combaterea crizei COVID-19, pentru garantarea creditelor obtinute de firmele mari.


Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ionel Danca, a declarat:


"Un alt program prevăzut în cadrul Planului Național de Investiții și Relansare Economică este programul de garantare a creditelor pentru investiții și capital de lucru pentru companiile mari, similar cu programul IMM Invest, care în acest moment a ajuns deja la un plafon de garantare aprobat de peste 10 miliarde de lei.


Prin noul program propus, astăzi, în cadrul ședinței de guvern, această schemă de garantare va fi administrată de către EximBank și în acest sens, prin ordonanță de urgență, a fost modificată legea de organizare și funcționare a băncii de export - import a României, EximBank, tocmai pentru a da posibilitatea acestei instituții bancare să administreze și astfel de instrumente de garantare pentru companiile mari.


Schema de garantare pentru creditele pentru investiții și capital de lucru pentru companiile mari a fost notificată la Comisia Europeană și a fost aprobată.


Prin urmare în această ședință de guvern a fost adoptat un prim act normativ necesar pentru implementarea acestui program, care vizează modificarea legii de organizare a EximBank.


În ședința de guvern următoare va fi adoptată forma finală a acestui act normativ și ulterior vor fi pregătite actele normative pentru implementarea efectivă a schemei de garantare."