www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareComertul, in revenire spre normal in mai 2020, dupa lunile de izolare din timpul pandemei COVID-19

Autor: Dan Palangean
2020-07-07 11:43

Potrivit datelor comunicate de INS, cifra de afaceri din comerț a revenit puternic în luna mai față de luna precedentă (+20,2% serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate).


În pofida restricțiilor impuse de pandemie și a închiderii unor centre comerciale, rezultatul sectorului comercial (care nu include comerțul cu autovehicule și motociclete) s-a păstrat în teritoriul pozitiv pe cele cinci luni trecute de la începutul anului (+0,6% față de perioada corespunzătoare din 2019).


Cele mai bune vânzări pe categoriile mari de mărfuri s-au înregistrat la unitățile cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi, tutun ( +7,3% pe primele cinci luni ale anului curent, deși avansul din mai 2020 s-a redus la +3,5% față de aceeași lună a anului anterior).


Surprinzător, cea mai mare valoare lunară a fost consemnată pe segmentul de produse nealimentare, care și-a revenit aproape de nivelul consemnat în 2019 deși multe magazine au fost închise.


[1]


Dincolo de efectul de bază favorabil, explicații importante ar fi creșterea semnificativă a comerțului în mediu electronic și ofertele atractive la o serie de produse electrocasnice, mobilă și articole pentru renovarea casei.


De semnalat și revenirea consumului de carburanți pentru autovehicule, la care a contribuit ridicarea restricțiilor de circulație.


Așadar, avem semne de susținere pe partea de comerț a revenirii în V a rezultatului economic. Mai rămâne ca și producția să cupleze la refacerea cererii de consum din surse interne, pentru a nu adânci și mai mult deficitele externe, deja cronicizate.