www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Ce s-a intamplat cu creditarea in primele doua luni de pandemie: a scazut cu 33%

Autor: Bancherul.ro
2020-07-01 21:01

Creditele noi in in lei acordate de banci populatiei si firmelor au scazut cu 33%, echivalentul a 3,6 miliarde lei, in primele doua luni de izolare determinata de starea de urgenta in timpul pandemiei coronavirusului, conform statisticilor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).


In aprilie, prima luna completa de izolare din timpul starii de urgenta pentru combaterea coronavirusului, declarata in 16 martie, creditele noi in lei obtinute de la banci de populatie si firme au scazut cu 35%, echivalentul a 2 miliarde lei, fata de aceeasi luna a anului precedent.


In luna mai, volumul de noi credite a fost identic cu cel din luna precedenta (3,7 miliarde lei), mai putine cu 30% fata de luna corespondenta a anului precedent.


Creditele pentru consum s-au prabusit in prima luna de pandemie, aprilie, inregistrand o contractie de 70%, echivalentul a 1,4 miliarde lei, pana la 0,6 miliarde lei, fata de 2 miliarde in aceeasi luna a anului precedent.


Ele si-au mai revenit insa in mai, cand au urcat la aproape un miliard de lei, dar se afla in continuare la mai putin de jumatate fata de volumul anului trecut.


Creditele ipotecare pentru locuinte nu au fost insa deloc afectate de criza, dimpotriva, valoarea acestora a crescut putin fata de anul trecut, pana la 1,1 miliarde lei lunar, comparativ cu 0,9 miliarde lei in aceleasi luni din 2019.


Programul Prima Casa reprezinta un imbold pentru creditarea imobiliara, desi aceste tipuri de imprumuturi garantate de stat reprezinta doar 30% din volumul total de credite ipotecare noi.
Dinamica ridicata a creditarii ipotecare este cu atat mai surprinzatoare cu cat unele banci au restrictionat accesul la credite, cum este cazul ING Bank, care a majorat avansul de la 15% la 35%.


Finantarile in lei obtinute de firme de la banci au scazut cu 30%, respectiv 0,8 miliarde lei, in aprilie fata de aceeasi luna a anului trecut, la 1,9 miliarde lei, iar in mai fluxul de noi credite a scazut si mai mult, la 1,6 miliarde lei.