www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareBancile au acordat pana acum credite prin programul IMM Invest unui numar de 4.750 de firme, din totalul celor 60.000 care au cerut

Autor: Bancherul.ro
2020-06-16 21:56

Un numar de 4.750 de firme au obtinut pana acum credite garantate de stat prin programul IMM Invest, dintre cele peste 60.000 care s-au inscris pentru obtinerea unui astfel de imprumut, a anuntat astazi Guvernul.


Valoarea garantiilor acordate de stat pentru aceste credite se ridica la 3,8 miliarde lei, din plafonul total de 15 miliarde lei.


Bancile s-au angajat sa acorde credite prin programul IMM Invest cu o valoare mai mare decat cea a garantiilor acordate de stat, care acopera 80% sau 90% din valoarea unui imprumut si subventioneaza dobanzile si comisioanele.


Ceea ce inseamna ca bancile sunt dispuse sa acorde credite in valoare de peste 17 miliarde de lei prin acest program.


"Sigur că există deja două bănci care și-au atins plafonul maxim pe care îl aveau alocat în cadrul programului, iar ritmul de procesare a solicitărilor de creditare cu garanţia dată de stat va crește în următoarea perioadă. Ca atare, nu am nici cea mai mică emoție că plafonul de 15 miliarde nu va fi atins. Sigur, aici va trebui, domnule ministru, să realocăm plafoanele. Dacă e o bancă ce nu procesează solicitările de creditare într-un ritm care este convenabil, putem să îi luăm din plafon şi să îl alocăm către băncile care au celeritate în soluționarea cererilor și iau decizia de acordare a creditelor", a declarat premierul Ludovic Orban.


"Vedem cum evoluează lucrurile şi mai facem o realocare între plafoane. Dar, repet, şi eu cred că s-ar putea, peste o lună, să ne gândim dacă vrem să creştem sau nu plafonul", a declarat ministrul Finantelor, Florin Citu.


"De altfel, a adaugat premierul, în legea promulgată de președinte e o creștere a plafonului, dar trebuie să așteptăm aprobarea Comisiei Europene. Din cauza asta am și suspendat aplicarea unor prevederi din legea de adoptare a ordonanței, pentru că noi avem nevoie de aprobarea Comisiei Europene, deoarece aceste modificări afectează schema de ajutor de stat care este aprobată de Comisia Europeană."


Banca Transilvania a anuntat recent ca a acordat peste 1.000 de credite prin Programul IMM Invest, in valoare de 500 milioane lei, din plafonul total de garantii alocate in suma de 3,4 miliarde lei. (vezi aici detalii).