www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Ultima zi in care se mai pot amana ratele la credite este luni, 15 iunie

Autor: Bancherul.ro
2020-06-12 14:58

Luni, 15 iunie, este ultima zi in care persoanele fizice si firmele afectate de criza coronavirusului mai pot cere bancilor si IFN-urilor amanarea ratelor la credite, pana la finalul acestui an, conform prevederilor OUG 37/2020.


Banca Transilvania si BCR, cele mai mari doua banci romanesti, au aprobat pana acum aproape 65.000 de cereri de amanare a ratelor la credite, ceea ce reprezinta doar 3% din totalul celor 2,2 milioane de credite acordate de toate bancile romanesti.


Astfel, Banca Transilvania a probat pana astazi un numar de 30.909 de cereri de amanare a ratelor, din totalul celor 30.848 de solicitari, dintre care 1.381 de cereri au fost respinse.


BCR a anuntat astazi ca a aprobat 35.235 de amânări de plată a ratelor, din 39.017 de cereri depuse de către persoanele fizice, 36.588 fiind eligibile.


In jur de 2.000 de cereri de amanare a ratelor au fost respinse de BCR (vezi aici detalii).


O pondere de 62% dintre clienți au optat pentru soluția de amânare BCR, de 3 luni.


Perioada de amanare a ratelor poate fi intre una si noua luni, dar nu mai mult de sfarsitul acestui an.


Intrebari frecvente in cazul amanarii ratelor:


- Daca fac cererea de amanare doar pe 3 luni, ulterior mai pot prelungi perioada cu alte luni?


Raspunsul este: nu. Conform legii, cererea de amanare se poate face o singura data, pana joi, 14 mai. De aceea, daca nu sunteti sigur pe ce perioada nu puteti plati ratele, faceti cererea pe o perioada mai lunga, pentru ca ulterior puteti relua plata ratelor, printr-o cerere de suspendare a amanarii acestora.


- Pot sa renunt ulterior la amanarea ratelor, daca vreau sa reiau platile?


Raspunsul este: da. Puteti renunta oricand la cererea de amanare a ratelor, formuland o noua cerere, in acest scop.


- Voi plati o rata mai mare, dupa perioada de amanare?


Raspunsul este: da. Veti plati o rata putin mai mare, ulterior, pentru ca dobanda neplatita in lunile amanate se va capitaliza la soldul creditelor sau se va plati esalonat pe 5 ani, in cazul creditelor ipotecare.


- Cat de mult creste rata la credit ulterior?


De exemplu, la un credit cu valoara ramasa de rambursat de 21.000 de euro, pe o perioada de 150 de luni (12,5 ani) cu o dobanda de 6% pe an, rata de 205 euro in prezent va fi cu 5 euro mai mare, adica 210 euro, dupa 3 luni de amanare. Daca rata se amana 6 luni, va fi mai mare cu 10 euro, adica 215 euro, iar daca se amana cu 9 luni, va fi mai mare cu 15 euro, mai exact 221 de euro.


- Trebuie sa platesc rata daca n-am primit aprobarea amanarii?


Raspunsul este: Nu. Conform OUG 37, amanarea ratei se face din momentul trimiterii cererii, indiferent de momentul cand primiti raspunsul: "Prelungirea duratei contractuale mentionate la art. 2 (in urma amanarii ratelor) produce efecte de la data comunicarii solicitarii de suspendare adresate creditorilor pentru solicitarile aprobate de creditori."


- Cat dureaza ca banca sau IFN-ul sa aprobe/respinga cererea de amanare a ratelor?


Conform OUG 37/2020, bancile si IFN-urile trebuie sa raspunda la cererile de amanare a ratelor intr-un termen de 15 zile de la depunerea acestora.


Daca aveti intrebari sau probleme cu amanarea ratelor la credite, postati un comentariu la articol sau trimiteti-ne un email la: info@bancherul.ro