www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareNumarul restantierilor la credite a crescut cu 15.000 in martie, prima luna a pandemiei coronavirusului, dar a scazut in aprilie

Autor: Bancherul.ro
2020-06-10 09:20

Numarul persoanelor fizice si firmelor cu restante la creditele obtinute de la banci a avut o crestere de 10% in martie, prima luna a pandemiei coronavirusului, arata datele statistice publicate in Centrala Riscului de Credit (CRC) de la Banca Nationala a Romaniei (BNR).


Concret, numarul restantierilor s-a inmultit cu 15.657 in luna martie, ajungand la un total de 198.860 de persoane fizice si juridice, in crestere cu 8,5% fata de luna precedenta, februarie.


In luna aprilie, insa, poate in mod surprinzator, numarul restantierilor a scazut cu 3.806 fata de luna martie, respectiv cu 1.9 procente.


O situatie diferita gasim insa in statisticile de la Biroul de Credit, unde se publica doar restantele persoanelor fizice, inregistrate atat la banci, cat si la IFN-uri, spre deosebire de datele de la CRC, unde avem atat restantele firmelor, cat si ale populatiei, dar numai pentru creditele cu valori mari, de peste 20.000 de lei.


Astfel, restantele la Biroul de Credit au fost in crestere atat in martie, cat si aprilie: in martie a fost o crestere de 7.299 de persoane fizice (1,4%) cu restante de peste 30 de zile, iar in aprilie numarul restantierilor s-a inmultit si mai mult, cu 5,6%, echivalentul a 30.218 de persoane, pana la un total de 561.721.


Ceea ce inseamna ca si in aceasta criza cea mai afectata a fost populatia cu venituri mici si imprumuturi de valori reduse la banci si IFN-uri.


In acelasi timp, firmele au rezistat foarte bine in primele doua luni de pandemie, statisticile aratand o crestere usoara a restantelor in martie, urmata de o scadere in aprilie.


De asemenea, numarul insolventelor a continuat sa scada.


(vezi aici statisticile economice si financiare complete ale lunii aprilie, conform datelor BNR)