www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareUltima saptamana in care se mai pot amana ratele la credite

Autor: Bancherul.ro
2020-06-09 13:25

Aceasta este ultima saptamana cand persoanele fizice si firmele afectate de criza coronavirusului mai pot amana ratele la creditele de la banci si IFN-uri, termenul fiind 15 iunie 2020, conform prevederilor OUG 37/2020.


Perioada de amanare a ratelor poate fi intre una si noua luni, dar nu mai mult de sfarsitul acestui an.


Intrebari frecvente in cazul amanarii ratelor:


- Daca fac cererea de amanare doar pe 3 luni, ulterior mai pot prelungi perioada cu alte luni?


Raspunsul este: nu. Conform legii, cererea de amanare se poate face o singura data, pana joi, 14 mai. De aceea, daca nu sunteti sigur pe ce perioada nu puteti plati ratele, faceti cererea pe o perioada mai lunga, pentru ca ulterior puteti relua plata ratelor, printr-o cerere de suspendare a amanarii acestora.


- Pot sa renunt ulterior la amanarea ratelor, daca vreau sa reiau platile?


Raspunsul este: da. Puteti renunta oricand la cererea de amanare a ratelor, formuland o noua cerere, in acest scop.


- Voi plati o rata mai mare, dupa perioada de amanare?


Raspunsul este: da. Veti plati o rata putin mai mare, ulterior, pentru ca dobanda neplatita in lunile amanate se va capitaliza la soldul creditelor sau se va plati esalonat pe 5 ani, in cazul creditelor ipotecare.


- Cat de mult creste rata la credit ulterior?


De exemplu, la un credit cu valoara ramasa de rambursat de 21.000 de euro, pe o perioada de 150 de luni (12,5 ani) cu o dobanda de 6% pe an, rata de 205 euro in prezent va fi cu 5 euro mai mare, adica 210 euro, dupa 3 luni de amanare. Daca rata se amana 6 luni, va fi mai mare cu 10 euro, adica 215 euro, iar daca se amana cu 9 luni, va fi mai mare cu 15 euro, mai exact 221 de euro.


- Trebuie sa platesc rata daca n-am primit aprobarea amanarii?


Raspunsul este: Nu. Conform OUG 37, amanarea ratei se face din momentul trimiterii cererii, indiferent de momentul cand primiti raspunsul: "Prelungirea duratei contractuale mentionate la art. 2 (in urma amanarii ratelor) produce efecte de la data comunicarii solicitarii de suspendare adresate creditorilor pentru solicitarile aprobate de creditori."


- Cat dureaza ca banca sau IFN-ul sa aprobe/respinga cererea de amanare a ratelor?


Conform OUG 37/2020, bancile si IFN-urile trebuie sa raspunda la cererile de amanare a ratelor intr-un termen de 15 zile de la depunerea acestora.


Daca aveti intrebari sau probleme cu amanarea ratelor la credite, postati un comentariu la articol sau trimiteti-ne un email la: info@bancherul.ro


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home2/bancherul/public_html/print.php on line 104