www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Executarile silite prin poprire declansate dupa instituirea starii de urgenta, suspendate pana la 1 septembrie 2020

Autor: Bancherul.ro
2020-06-03 21:57

Executarile silite prin poprirea salariilor, pensiilor sau altor venituri si sume de bani din conturile bancare declansate dupa instituirea starii de urgenta, in 16 martie 2020, vor fi suspendate pana la 1 septembrie 2020, ca masura pentru atenuarea crizei coronavirusului, conform unei legi adoptate astazi de Camera Deputatilor.


Nu se vor putea declansa noi executari silite prin poprire, tot pana la 1 septembrie.


Este vorba de popririle pentru asa-zisele creante civile si comerciale (adica datoriile pe care le au romanii si firmele la banci si alti furnizori privati de servicii si bunuri).


Popririle pentru creantele fiscal/bugetare, adica datoriile la stat, initiate de ANAF sunt deja suspendate prin Ordonanta 29 adoptata de Guvern, insa doar pana in 25 iunie.


Si popririle pe pensii au fost suspendate pe perioada starii de urgenta, prin OUG 32, fiind valabile inca 60 de zile, adica pana in 15 iulie. (vezi aici detalii)


Legea (pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale) va intra in vigoare dupa ce va fi promulgata de presedintele tarii si publicata in Monitorul Oficial.


Bancile si executorii judecatoresti sunt obligati de lege sa suspende popririle fara nicio alta formalitate.


Textul legii adoptate:


„Art. XVIII. – Se suspendă măsurile de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele civile și comerciale declanșate după instituirea stării de urgență pe teritoriul României.


Nu se declanșează măsuri de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele comerciale și civile pe toată perioada stării de urgență, a stării de alertă până la data de 1 septembrie 2020.


Măsurile dispuse anterior nu se aplică în cazul executărilor silite privind creanțele civile sau comerciale ce au drept titlu hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală pentru soluționarea laturii civile a cauzei.


Măsurile de suspendare a executării silite a sumelor urmăribile sau disponibilităților bănești se aplică de drept de către organele de executare și instituțiile bancare sau terți popriți, fără nicio altă formalitate.”