www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



IMM Invest, programul guvernamental de creditare a IMM-urilor, prezentat de Banca Transilvania

Autor: Bancherul.ro
2020-05-18 16:17

IMM Invest Romania – tot ce trebuie sa stii


S-a dat startul inscrierilor in programul IMM Invest Romania, care asigura fondurile necesare pentru activitatea curenta sau pentru investitiile firmelor mici si mijlocii din Romania.


Platforma www.imminvest.ro, pe care te poti inscrie, va fi functionala incepand din 23 aprilie. Gasesti toate informatiile la noi pe site, dar ne-am gandit sa iti raspundem la cateva intrebari si aici. 


Ce ar trebui sa stii despre program?


- IMM Invest e un credit pentru persoanele juridice, garantat de catre stat cu pana la 90%;


- Poti aplica cel putin pana la finalul anului 2020. Nu exista un termen limita de aplicare. Nu se aplica regula „primul venit, primul servit”;


- Ai dobanda zero. Practic, statul acopera dobanda si comisioanele cel putin pana in 31 decembrie 2020. Pentru anul viitor subventionarea dobanzii se va decide printr-un nou act normativ emis de Guvernul Romaniei.


- Plafonul maxim de garantare este de 15 miliarde lei. Fondurile alocate programului sunt generoase, prin urmare estimam ca vor ajunge cel putin pentru cei care vor cere credite pe acest program in 2020;


- Durata maxima a finantarilor este de 72 de luni pentru creditele de investitii si 36 de luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru.


Cum stii daca esti eligibil?


Pot accesa facilitatile companii din aproape toate domeniile (sunt excluse cele cu activitati de jocuri de noroc si pariuri, activitati de investigare si protectie, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope). Nu sunt excluse companiile din domeniile care au fost si sunt afectate de COVID-19.


Noi vom analiza creditele in functie de:


- Evolutia afacerii tale din ultimii ani (chiar daca situatia curenta a perturbat mai mult sau mai putin activitatea ta si chiar daca e nevoie de o ajustare semnificativa a modelului de business, istoricul afacerii tale este o indicatie a capacitatii de dezvoltare/rezilienta);


- Planul de business pentru urmatorii ani de activitate – considerand efectele negative/oportunitatile generate de prezentul context;


- Destinatia pe care doresti sa aloci sumele provenind din credit.


Ce pasi trebuie urmezi?


- Printezi, semnezi, apoi scanezi toate documentele cerute pe site-ul www.imminvest.ro;


- Le incarci pe www.imminvest.ro;


- Alegi BT ca si banca partenera in program. Wink wink!


- Daca totul merge bine vei primi aprobarea de principiu din partea FNGCIMM, care iti va trimite o confirmare (din cate stim dureaza maxim o zi, doua);


- In paralel te rugam sa ne semnalezi dorinta ta de a aplica pentru un credit in cadrul acestui program.


Cum poti face asta? Direct la persoana de legatura din banca, telefonic desigur, pentru ca suntem in stare de urgenta. Aceasta iti va indica documentele de care avem nevoie. Sau online pe site-ul nostru.


Ce ar mai trebui sa stii?


Aplicatia permite alegerea unui singur finantator.
Daca a fost respinsa cererea ta de finantare de prima banca aleasa, mai ai la dispozitie inca 2 optiuni.


De ce documente ai nevoie?


Deocamdata, de notificarea FNGCIMM legata de intentiile tale de a aplica pe program. Mai apoi, iti vom spune exact ce ne lipseste pentru analiza solicitarii tale. Insa in mod sigur vom avea nevoie de raportarea financiara aferenta anului 2019, cu balanta de verificare aferenta.


In momentul asta, este important de stiut ca plafonul de garantare este suficient de mare, iar autoritatile au anuntat ca nu se aplica criteriul ‘primul sosit, primul servit’, deci nu avem motive de ingrijorare in legatura cu termenul in care trebuie aplicat.


In plus, mai sunt lucruri de stabilit pe relatia intre banci si FNGCIMM (ca de exemplu semnarea conventiei care reglementeaza procedura de lucru pe acest program) – prin urmare inca nu a inceput analiza aplicatiilor de finantare la nivelul bancilor.