www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareRaiffeisen Leasing a fost amendata de Consiliul Concurentei (actualizat cu noi informatii)

Autor: Bancherul.ro
2020-05-18 08:10

Raiffeisen Leasing IFN, parte a grupului Raiffeisen Bank, a primit o amenda reprezentand 8% din cifra de afaceri de la Consiliul Concurentei, pentru incalcarea Legii concurentei (nr. 21/1996).


Firma de leasing a contestat amenda si a solicitat Consiliului Concurentei sa o anuleze sau sa o reduca.


Este vorba de o investigatie declansata de Consiliul Concurentei in noiembrie 2017 asupra pietelor de leasing si de credite de consum, ale carei rezultate nu au fost facute publice, iar institutia nu a rapuns, pana acum, la intrebarile Bancherul.ro.


Informatiile publicate de Raiffeisen Bank in raportul anual 2019:


"Litigiul dintre Raiffeisen Leasing IFN S.A și Consiliul Concurenţei


Consiliul Concurenţei, în noiembrie 2017, a deschis o investigație asupra piețelor de leasing financiar și asupra creditului de consum din România.


Investigația se referă la o posibilă coordonare, începând cu anul 2008, a politicilor comerciale printr-un schimb de informații sensibile între companii de leasing financiar, membre ale unor asociații patronale, inclusiv ALB Romania.


Consiliul Concurenţei a emis raportul în octombrie 2019, care conține o amendă aproximată la 8% din cifra de afaceri a acestei companii.


În decembrie 2019, Raiffeisen Leasing IFN S.A. a transmis observații la raport, argumentând aplicabilitatea unor circumstanțe atenuante, care ar anula sau reduce amenda.


La data de 31 decembrie 2019, având în vedere că amenda nu este finală, provizionul înregistrat de Grup pentru această dispută legală este în suma de 1,028 mii RON.


Acesta reprezintă cea mai bună estimare a pierderii posibile, considerând 2 scenarii ponderate cu probabilitățile aferente."


Precizarile Raiffeisen Bank


Raiffeisen Bank ne-a transmis urmatoarele precizari, dupa publicarea articolului:


"Informatiile publicate nu sunt adevarate.


Exista o investigatie din partea Consiliului Concurentei la nivelul pietei de leasing financiar insa nu a fost stabilita sau aplicata nicio sanctiune.


Raiffeisen Leasing colaboreaza cu Consiliul Concurentei, furnizeaza si a furnizat toate informatiile, documentele solicitate de catre membrii Consiliului, rapoarte, studii de piata relevante, a raspuns la toate intrebarile investigatorilor."