www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



OTP Bank sufera pierderi din cauza crizei COVID-19

Autor: Bancherul.ro
2020-05-09 12:29

OTP Bank a inregistrat pierderi de 10,7 milioane lei in primul trimestru, din cauza cresterii de cinci ori a provizioanelor pentru riscul de credit, in contextul crizei coronavirusului. (vezi tabelul cu rezultatele financiare ale bancii)


Astfel, provizioanele pentru credite neperformante au crescut cu 410%, la 53 milioane lei, in T1 2020, comparativ cu T4 2019.


Profitul operational al bancii a scazut usor in T1, cu 2% fata de trimestrul precedent, la 34,5 milioane lei.


Rata creditelor neperformante a scazut usor, la 4,8%, de la 5%.


[1]


Comunicat de presă


OTP Bank România anunță rezultatele financiare pentru primul trimestru din 2020


Volumul creditelor performante a crescut cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut, susținut de creditarea clienților IMM, creditele imobiliare și de dinamica creditelor corporative;


Volumul depozitelor a înregistrat o creștere de 15% față de trimestrul I, 2019;


Exercițiul primului trimestru consemnează o pierdere de 10,7 milioane lei, în urma constituirii de provizioane suplimentare de risc, în contextul pandemiei.


București, 8 mai 2020 – OTP Group anunță rezultatele financiare aferente primului trimestru din 2020. Conform raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele de raportare ale Grupului, OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 10,7 milioane lei (0,9 miliarde HUF) în primele trei luni ale anului. Evoluția a fost influențată de triplarea costurilor de risc, în contextul epidemiei Covid-19.


Profitul operațional aferent primelor trei luni ale anului a scăzut ușor la 36 milioane lei (2,5 miliarde HUF), ca urmare a creșterii cu 12% a veniturilor totale, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, dar și a creșterii cheltuielilor operaționale cu 18% pe fondul implementării programului de dezvoltare organică al OTP Bank România, demarat în 2019.


Venitul net din dobânzi a crescut cu 24% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut fiind susținut de dezvoltarea dinamică a portofoliului de credite performante și de îmbunătățirea marjelor de dobândă.


Volumul creditelor performante, ajustat la cursul de schimb, a crescut cu 20% în primul trimestru, susținut un avans al creditării pentru segmentul IMM (+30%), al cererii pentru credite imobiliare (+22%) și a cererii de finanțare din partea segmentului corporate (+15%). Contextul economic generat de epidemia Covid-19 a determinat și relasificarea și analiza atentă a creditelor din portofoliul băncii.


Activitatea de creditare a fost susținută puternic în primul trimestru al anului, iar vânzările de noi credite imobiliare au crescut cu 25%, în timp ce ritmul de creștere al creditelor acordate clienților din segmentul Corporate a urcat cu 27%.


Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 15%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Dinamica a fost susținută de cele trei linii de afaceri: Retail (+17%), IMM-uri (+9%) și Corporate (+19%).


Ȋn conformitate cu standardele locale, activele băncii au atins nivelul de 13,2 miliarde lei, în creștere cu 17% comparativ cu finalul lunii martie 2019, iar profitul după impozitare a fost de 22 milioane lei. Rata de adecvare a capitalului băncii a urcat la 18,9%, față de 17,2% în primul trimestru al anului trecut, în urma majorării de capital în valoare de 320 milioane lei, realizată de către OTP Bank PLC în luna septembrie 2019.


OTP Group a înregistrat în primul trimestru al anului un profit ajustat 31.832 miliarde HUF (450 milioane RON). Rezultatele primului trimestru au fost afectate în principal de costurile crescute de risc, ca urmare a impactului negativ al pandemiei de coronavirus. Pierderea contabilă a fost de 4 miliarde HUF (58 milioane RON).


Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (16.871 miliarde HUF/239 milioane RON), DSK Bank din Bulgaria (4.411 miliarde HUF/ 62 milioane RON), Croația (2.646 miliarde HUF/37 milioane RON), Ucraina (6,658 miliarde HUF/ 94 milioane RON) și Serbia (1.746miliarde HUF/ 25 milioane RON).


Rezultatele complete ale OTP Bank România sunt prezentate în tabelul de mai jos.


Raportul complet publicat de OTP Bank Plc. poate fi consultat aici: https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/OTP_20201Q_e_final.pdf.


Despre OTP Bank România


OTP Bank România, subsidiară a OTP Group, este un furnizor integrat şi auto-finanţat de servicii financiare. Cu o abordare definită prin responsabilitate, angajament şi profesionalism, OTP Bank România înțelege nevoile clienților şi contextul actual al pieţei şi este un partener de încredere în furnizarea de servicii financiare. Banca ocupă locul 9 după active în clasamentul jucătorilor bancari din România, din decembrie 2018.


OTP Group aniversează anul acesta 70 de ani de activitate, în timp ce subsidiara din România marchează 15 ani de prezență de piața locală. Până astăzi, OTP Group a devenit un jucător dominant pe piața Europei Centrale și de Est și este considerat un grup bancar important chiar și la scară europeană. Comunitatea de aproximativ 36 de mii de angajați deservește zilnic peste 18,5 milioane de clienți din 12 țări.