www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareBanca Nationala a Romaniei sarbatoreste 140 de ani de la infiintare

Autor: Bancherul.ro
2020-04-29 11:14

Ministerul Finantelor anunta, intr-un comunicat: În urmã cu 140 de ani, românii sãrbãtoreau recenta independențã naționalã, iar clasa politicã a vremii, preocupatã de modernizarea țãrii, anticipa cã reforma societãții nu este posibilã fãrã construcția unui sistem financiar-bancar, iar banii vor fi sângele care irigã sistemul economic.


Astfel s-a nãscut una dintre cele mai importante instituții naționale, care a susținut timp de decenii crearea și consolidarea statului modern român.


Banca Naționalã a României a avut un rol central în primele decenii ale secolului trecut, când, dincolo de inițiativele de a dezvolta instrumente specifice de finanțare a sectoarelor cu potențial în România interbelicã, a reprezentat principalul suport pentru finanțarea cheltuielilor cauzate de cele douã conflagrații mondiale.


Dupã evul mediu întunecat pe care l-a reprezentat regimul comunist pentru bãncile centrale, BNR și-a reluat în ultimele trei decenii în mod proactiv rolul de lider al sistemului financiar-bancar, militând totodatã pentru mãsuri coerente la nivel guvernamental și pentru o coordonare optimã a mixului de politici economice.


„Adresez felicitãri și urãri de bine Bãncii Naționale a României la împlinirea a 140 de ani și doresc ca aceastã sãrbãtoare sã fie un drum deschis spre noi realizãri, cu speranța la o colaborare solidã și eficientã și pe viitor. Astãzi, mai mult ca oricând, este nevoie de o coordonare a politicilor monetare și fiscal-bugetare pentru a trece cu bine peste un tip de crizã mondialã cu care economiile contemporane nu s-au mai confruntat", a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.


Ministerul Finanțelor Publice, în calitate de principal inițiator legislativ al actelor normative din domeniul financiar, a susținut permanent independența Bãncii Centrale și menținerea celor mai înalte standarde profesionale în sistemul bancar.


Astãzi, 29 aprilie, Ministerul Finanțelor Publice își exprimã atât bucuria, cât și onoarea de a fi alãturi de Banca Naționalã a României la împlinirea a 140 de ani de existențã.


La mulți ani Bãncii Naționale a României!


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home2/bancherul/public_html/print.php on line 104