www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareOUG 37/2020 se schimba: se elimina dobanda la dobanda, astfel ca ratele la credite nu vor mai creste dupa perioada de amanare (actualizat)

Autor: Bancherul.ro
2020-04-22 23:32

Parlamentul ar putea adopta joi legea pentru modificarea OUG 37/2020 privind amanarea ratelor la credite, cu o serie de modificari propuse de PSD, printre care cea prin care se elimina capitalizarea dobanzii la soldul creditelor (dobanda la dobanda), astfel incat ratele nu vor creste ulterior, dupa perioada de amanare.


Astfel, legea prevede ca ratele la credite se pot amana la cererea clientilor bancilor si IFN-urilor, pana la sfarsitul acestui an, prin "prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare.


"Dobanda nu se capitalizeaza la sold, la finalul perioadei de suspendare", prevede legea care modifica OUG 37/2020, ceea ce inseamna ca nu se va aplica dobanda la dobanda, iar rata nu va creste, asa cum prevede acum ordonanta.


De asemenea, a fost eliminata si prevederea din OUG 37 potrivit careia, in cazul creditelor ipotecare, dobanda amanata urma sa se plateasca in urmatorii cinci ani dupa amanarea ratelor, ceea ce insemna ca acestea urmau sa creasca.


Daca legea va fi adoptata si va intra in vigoare, ratele la credite nu se vor majora dupa perioada de amanare, ci se vor plati la sfarsitul perioadei de creditare, prin prin prelungirea acesteia cu echivalentul lunilor in care au fost amanate.


Conform actualelor prevederi ale OUG 37, rata la credite dupa amanarea acestora timp de noua luni creste cu sume intre 40 si 120 de lei lunar. (vezi aici detalii)


"Obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se suspendă, la cererea debitorului, până la 31 decembrie 2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare", conform noii legi.


A fost eliminata, in consecinta, si prevederea din OUG 37 prin care statul garanta dobanzile amanate la creditele ipotecare.
Legea mai prevede ca perioada maxima de creditare poate fi depasita cu perioada suspendarii.


Si limita de varsta, de regula 70 de ani, poate fi depasita, prin restructurarea creditelor.


Pot cere amanarea ratelor la credite si cei aflati in procedura de executare silita, exclusi in prezent din OUG 37.


Este eliminat termenul maxim de 14 mai, pana cand pot fi trimise cererile de amanare, acestea putand fi facute oricand pana la finalul anului.


In schimb, amanarea poate fi facuta o singura data.


De asemenea, au fost eliminate din OUG 37 si prevederile prin care de amanarea ratelor puteau beneficia doar cei afectati direct sau indirect de OUG 37, astfel ca toata lumea va putea amana rata la credite, daca legea va intra in vigoare.


In acelasi timp, de lege vor putea beneficia si cei care au restante la credite, in contrast cu conditia din OUG 37, ca solicitantii sa nu inregistreze restante la data formularii cererii.


O alta noutate adusa de lege este aceea ca se vor putea amana ratele si la firme de recuperare creante, in schimb au fost excluse Casele de Ajutor Reciproc (CAR).


Legea mai prevede expres ca sunt incluse si firmele de leasing financiar si operational, desi OUG se aplica oricum si acestora.


Se suspenda si popririle


O alta prevedere importanta din lege este suspendarea tuturor executarilor silite si a popririlor, pana la finalul anului.


Executorii judecatoresti nu au fost deloc impresionati de oamenii afectati de pandemia COVID-19, care erau si anterior intr-o situatie financiara dificila, astfel ca au ajuns sa fie executati silit si cu poprire pe salarii si conturi.


Executorii judecatoresti nu au sistat popririle, asa cum a facut statul (popririle de la ANAF si primarii au fost suspendate) si bancile, cu ratele la credite. (vezi aici detalii)


Noi conditii pentru firme si amanarea timp de 18 luni pentru agricultorii afectati de seceta


In cazul firmelor, au fost modificate conditiile de eligibilitate, nu mai este obligatoriu certificatul de stare de urgenta.


Acestea "trebuie să aibă activitatea întrerupta total sau parțial, veniturile sau încasările diminuate cu cel puțin 15% fata de media ultimelor doua luni, sau in cazul autorităților publice locale apariția unor cheltuieli neprevăzute sau nebugetare, legate de combaterea pandemiei, ca efect al deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate în baza declarațiilor pe propria răspundere a debitorilor".


Agricultorii afectati de seceta vor putea sa-si amane ratele la credite pe o perioada de 18 luni, mai prevede noua lege:


"Creditele acordate debitorilor afectați de toate tipurile de secetă de către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă la cererea debitorului cu până la 18 luni, dar nu mai mult de 31.10.2021, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare."


ACTUALIZARE


Legea a fost adoptata astazi de Parlament, insa PNL a anuntat ca o va contesta la Curtea Constitutionala.