www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Ratingul Romaniei, in pericol de scadere in categoria junk, nerecomandata investitorilor

Autor: Bancherul.ro
2020-04-18 10:25

Ministerul Finantelor anunta ca agentia Fitch a scazut perspectia de rating a Romaniei de la stabila la negativa, ceea ce inseamna ca ratingul tarii este in pericol de a fi diminuat cu o treapta, de la BBB- la BB+, care este o categorie de rating nerecomandata investitorilor sau "junk", asa cum a fost dupa criza din 2008.


Fitch a mentinut acelasi rating pentru Romania, BBB-, un ultimii noua ani, din aprilie 2011.  


Comunicatul Ministerului Finantelor:


Agenția Fitch Ratings a reconfirmat ratingul de țarã al României și a modificat perspectiva din stabilã în negativã


Agenția de rating Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valutã și în monedã localã și a revizuit perspectiva de țarã de la stabilã la negativã, pe fondul influentelor rãspândirii virusului COVID – 19 asupra finanțelor publice în perioada urmãtoare.


În evaluarea realizatã, agenția de rating recunoaște atât eforturile de consolidare fiscalã ale actualului govern, cât și mãsurile întreprinse pentru a rãspunde crizei sanitare și socio-economice declanșate de virusul SARS-CoV-2. De asemenea, agenția a apreciat cã se impune revizuirea perspectivei de țarã din cauza managementului fiscal deficitar din anii trecuți.


"În perioada urmãtoare Ministerului Finanțelor Publice se va concentra pe implementarea mãsurilor fiscal-bugetare destinate combaterii efectelor negative ale pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 si pe mãsurile care sunt absolut necesare pentru relansarea economicã a României", precizeazã Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice.


Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunãtãțirea ratingului de țarã sunt stabilizarea ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu, ca urmare a implementãrii unei consolidãrii fiscal-bugetare dupã criza declanșatã de COVID-19, precum și îmbunãtãțirea susținutã a nivelului datoriei externe.