www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareAmanarea ratelor la credite va fi raportata la Biroul de Credit de catre banci si IFN-uri

Autor: Bancherul.ro
2020-04-14 22:19

Bancile si IFN-urile vor raporta suspendarea ratelor la credite pentru clientii persoane fizice, conform OUG 37/2020, la Biroul de Credit, a anuntat aceasta institutie, care gestioneaza baza de date cu informatii pozitive si negative privind derularea imprumuturilor. 


Nici in OUG 37/2020, nici in normele de aplicare a acesteia, nu se mentioneaza nimic cu privire la raportarea la Biroul de Credit.


Scorul de credit nu va fi afectat de comentariul "Suspendare la plata", precizeaza Biroul de Credit.


In perioada de suspendare la plata, creditorii vor transmite la fiecare scadenta informatia referitoare la faptul ca rata si valoarea platita sunt zero, mentioneaza Biroul de Credit.


Biroul de Credit nu spune si daca aceasta mentionare este considerata restanta si cum i-ar putea afecta pe clienti mentiunea privind amanarea ratelor atunci cand vor aplica pentru un nou credit.


Bancile si IFN-urile sunt cele care decid, in functie de propriile politici de risc, daca acorda sau nu un nou imprumut celor care sunt inregistrati cu restante la Biroul de Credit.


Mentiunea "suspendarea platilor" ar putea, de asemenea, sa fie considerata de banci un element de risc in plus in decizia de acordare a unui nou imprumut.


Anuntul Biroului de Credit:


"Avand in vedere prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, Participantii la Sistemul Biroului de Credit vor inregistra corespunzator informatiile referitoare la creditele acordate persoanelor fizice carora li se accepta, de catre creditori, cererea de suspendare a obligatiilor la plata ratelor scadente.


In acest sens, pentru toate creditele inregistrate la Biroul de Credit si suspendate la plata, creditorii vor inregistra comentariul “Suspendare la plata”.


Ulterior, in perioada de suspendare la plata, creditorii vor transmite la fiecare scadenta informatia referitoare la faptul ca rata si valoarea platita sunt zero.


Scorul de credit nu va fi afectat de comentariul "Suspendare la plata", intrucat acesta nu influenteaza algoritmul de calcul.


Suspendarea la plata este o informatie care face parte din categoria “Date referitoare la evenimente care apar in perioada de derulare a produsului de tip credit”, care poate fi prelucrata in Sistemul Biroului de Credit in baza interesului legitim si pentru care persoanele vizate au fost informate anterior conform art. 13 si 14 din Regulamentul General privind Protectia Datelor.


Inregistrarea suspendarii la plata este necesara atat pentru a reflecta in mod corect situatia creditului, in perioada suspendarii la plata, cat si pentru continuarea desfasurarii unei activitati de creditare responsabile, in conditiile protejarii, facilitarii accesului la creditare si prevenirii indatorarii excesive a persoanelor vizate, respectarii cadrului legal referitor la evaluarea bonitatii si la reducerea riscului de credit, precum si prevenirii utilizarii sistemului financiar-bancar pentru desfasurarea unor activitati contrare legii."