www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancile sunt obligate sa ridice popririle pe pensii si de la ANAF si primarii, pe perioada starii de urgenta

Autor: Bancherul.ro
2020-04-12 18:21

Bancile sunt obligate prin lege sa ridice popririle pe pensii si cele puse de ANAF si autoritatile locale, pe perioada starii de urgenta cauzata de pandemia COVID-19, astfel incat pensionarii si alte persoane, precum si firmele, sa-si poata primi integral banii din pensii, salarii sau alte venituri, chiar daca au de achitat alte datorii.


Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 32/2020 prevede urmatoarele, la articolul XVII:


(1) Pe perioada instituirii stării de urgență prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, prin efectul legii, se suspendă sau nu încep procedurile de recuperare a debitelor și de executare silită, pentru toate drepturile de asistență socială.


(2) Măsurile de suspendare prevăzute la alin. (1) încetează în termen de 60 de zile de la data încetării situației de urgență.


Aceeasi lege stipuleaza urmatoarele, la art.XVIII:


(1) Se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, fiscale și comerciale care se aplică asupra drepturilor lunare plătite prin casele teritoriale de pensii. Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor plătite de casele teritoriale de pensii se aplică, prin efectul legii, de către aceste instituții fără alte formalități din partea beneficiarilor acestor drepturi.


(2) Măsurile de suspendare prevăzute la alin. (1) încetează în termen de 60 de zile de la data încetării stării de urgență.


(3) Sumele reținute în luna aprilie 2020 se restituie odată cu plata drepturilor aferente lunii mai 2020, urmând a fi recuperate după termenul prevăzut la alin. (2).


O alta Ordonanta de Urgenta, nr.29/2020, obliga bancile sa ridice si popririle puse de ANAF si de autoritatile locale, pe perioada starii de urgenta si timp de o luna dupa incheierea acesteia.


OUG nr.29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare prevede urmatoarele, la art. VII:


(3) Se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală.


Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri și disponibilități bănești se aplică, prin efectul legii, de către instituțiile de credit sau terții popriți, fără alte formalități din partea organelor fiscale.


(4) Măsurile fiscale prevăzute la alin. (1) - (3) încetează în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență.