www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Poprirea conturilor bancare continua, in ciuda crizei COVID-19: "ING mi-a luat tot salariul de pe card"

Autor: Bancherul.ro
2020-04-04 15:31

Executorii judecatoresti continua popririle pe salarii si conturile bancare ale celor executati silit de banci, IFN-uri, fime de recuperare creante si alti creditori, in ciuda situatiei de stare de urgenta cauzata de pandemia coronavirusului COVID-19.


Executorii judecatoresti nu au oprit popririle desi statul, respectiv ANAF si Directiile de taxe si impozite, a decis sa suspende toate popririle in aceasta perioada dificila de criza, astfel ca banii clientilor bancilor blocati in conturi sunt la dispozitia acestora, incepand din 21 martie, conform prevederilor OUG 29/2020.


Executorii judecatoresti, cei care ordona bancilor sa retina banii din conturi, au decis sa suspende doar executarile silite directe, adica preluarea bunurilor mobile si a celor imobile, nu si pe cele indirecte, respectiv popririle.


"Conducerea Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești a decis ca executorii judecătorești să suspende toate procedurile de executare silită directă", se arata intr-un comunicat.


Executorii au luat aceasta decizie pe baza decretului privind instituirea starii de urgenta, potrivit caruia activitatea de executare silita, fara a se preciza tipul acesteia, directa sau indirecta, poate continua doar daca se respecta regulile de disciplina sanitara.


"Conform art. 42 alin. (5) din Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, activitatea de executare silită continuă numai în cazurile în care este posibilă respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilite prin hotărârile Comitetului Național privind Situațiile Speciale de Urgență, în scopul ocrotirii drepturilor la viață și la integritate fizică ale participanților la executarea silită", se arata intr-un comunicat al UNEJ.


Abuzurile continua


Unele banci nu doar ca nu au suspendat executarile, dar chiar continua abuzurile in cazul popririlor.


Este cazul ING, care i-a luat, ieri, unui client, tot salariul de pe card, in baza unei popriri, si l-a trimis executorului, in ciuda faptului ca legea interzice sa se retina mai mult de o treime din venituri.


Cand a sunat la ING sa intrebe de ce i s-a retinut tot salariul, i s-a spus sa ia legatura cu executorul, insa acesta l-a trimis inapoi la banca. "Sunt pasat de la unul la altul, iar eu am ramas fara niciun ban pe card, sa mor de foame".