www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareExecutorii judecatoresti au suspendat executarile silite directe, nu si popririle, pe perioada starii de urgenta

Autor: Bancherul.ro
2020-03-30 11:38

Executorii judecatoresti au decis sa suspende, pe durata starii de urgenta cuzata de epitemia virusului COVID-10, executarile silite directe ale datornicilor la banci, IFN-uri, fime de recuperare creante si alti creditori, a anuntat Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti (UNEJ), in 23 martie 2020.


Executorii au decis sa suspende doar executarile silite directe, adica preluarea bunurilor mobile si a celor imobile, nu si pe cele indirecte, respectiv popririle.


Si executarile silite ale ANAF au fost suspendate in aceasta perioada de criza.


Doar firmele de recuperare creante nu au anuntat daca au amanat sau nu colectarea datoriilor.


Comunicatul UNEJ:


În contextul pandemiei cu COVID-19, conducerea Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, prin Decizia Biroului Executiv al Consiliului Uniunii a decis suspendarea evacuărilor silite pe durata instituirii stării de urgență în România.


Pe lângă suspendarea evacuărilor, conducerea Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești a decis ca executorii judecătorești să suspende toate procedurile de executare silită directă, precum și luarea altor măsuri cu privire la prevenirea răspândirii cu noul coronavirus, atât în rândul cetățenilor, cât și al executorilor și al angajaților birourilor acestora.


Conform art. 42 alin. (5) din Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, activitatea de executare silită continuă numai în cazurile în care este posibilă respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilite prin hotărârile Comitetului Național privind Situațiile Speciale de Urgență, în scopul ocrotirii drepturilor la viață și la integritate fizică ale participanților la executarea silită.