www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareO treime din deficitul comercial al Romaniei este cauzat de importurile din Ungaria si Polonia

Autor: Dan Palangean
2020-03-27 11:22

Potrivit datelor publicate de Eurostat, aproape jumătate din deficitul comercial înregistrat de România pe anul 2019 a fost cauzat de soldurile negative cu șase țări din regiune.


Pe podium în acest nedorit top al minusurilor în relațiile bilaterale figurează Ungaria (cu care am avut un rezultat de -2.752,09 milioane euro), Polonia (-2.726,52 milioane euro și Turcia (-1.625,79 milioane euro).


În termeni procentuali raportați la sodul negativ de ansamblu, de 17.281,6 milioane euro, Ungaria și Polonia trec de 15%, Turcia se apropie de zece procente (după ce la ieșirea din criză, în 2014, aveam excedent cu această țară) iar Slovacia și Cehia vin și ele cu circa 3%. Până și cu Bulgaria am trecut pe minus, după ce ani la rând am obținut un rezultat pozitiv.


Per total, aceste șase state cumulează 47,2% din deficitul nostru commercial.


Este o situație care ar trebui să dea serios de gândit factorilor de decizie, având în vedere pierderea de competitivitate în raport cu state care sunt în concurență directă cu noi pentru investiții străine.


Totodată, ar trebui stopată tendința ca România să devină o piață predilectă de desfacere în regiune, precum și efectele negative asupra creșterii economice proprii, rezultate din stimularea unei cereri acoperite în bună parte din import.