www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareCu cat creste rata la credite dupa amanarea acestora timp de noua luni: intre 40 si 120 de lei lunar

Autor: Bancherul.ro
2020-03-26 23:12

Amanarea ratelor la credite pe o perioada de maxim noua luni, conform ordonantei adoptate astazi de Guvern, presupune calcularea in continuare a dobanzilor si reesalonarea (impartirea) acestora pe restul perioadei de rambursare a imprumutului.


"Dobânda datorată de debitori corespunzatoare sumelor scadente a căror plată este suspendata potrivit art. 2 se capitalizeaza la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare.


Capitalul astfel majorat se plătește esalonat pe durata ramasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare, cu excepția creditelor ipotecare pentru care se plătește esalonat până la maximum 5 ani", se arata in art. 4 al ORDONANTEI DE URGENŢĂ privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori. (vezi aici Ordonanta).


Ceea ce inseamna ca atat rata lunara a creditului va creste, dupa cele noua luni de amanare, cat si costul total al creditului, dat fiind ca se va plati o dobanda la un sold (valoare) mai mare a creditului.


Iata doua exemple de amanare a ratelor, unul pentru un credit ipotecar Prima Casa, altul pentru un credit de consum, conform Calculatordecredite.ro.


Amanarea ratei la un credit imobiliar Prima Casa


Sa luam exemplul unui credit Prima Casa in valoare de 50.000 de euro (240.000 de lei) pe 30 de ani, obtinut in urma cu cinci ani.


In prezent, rata la credit este 1.200 de lei, din care 800 de lei reprezinta dobanda si 400 de lei este principalul.


In cazul amanarii ratei pana la finalul anului, timp de noua luni, cand vor trebui reluate platile, la inceputul anului viitor, rata va fi calculata astfel:


- principalul amanat, in valoare de 3.600 de lei, va fi reesalonat in alte noua rate, a cate 400 de lei, prin prelungirea perioadei de creditare cu noua luni.


- dobanzile acumulate vor insuma 7.200 de lei, care vor fi reesalonate (impartite) pe o perioada de 5 ani (60 de luni), ceea ce inseamna ca rata lunara va creste cu 120 de lei.


Majorarea ratei inseamna si un cost total al creditului mai mare, la finalul creditarii, pentru ca se va plati o dobanda la o valoare mai mare a ratei.


Amanarea ratei la un credit de nevoi personale


In cazul unui credit de consum de 5.000 de euro (25.000 de lei) pe 5 ani, rata lunara este in jurul a 550 de lei.


Dobanda la acest tip de credit, daca presupunem ca e obtinut in urma cu doi ani, este mai mica decat principalul, de 160 de lei, pe cand principalul este 390 de lei.


Dobanda acumulata in 9 luni de amanare a ratelor insumeaza 1.440 de lei, iar daca se capitalizeaza la soldul creditelor, inseamna o crestere a ratei cu 40 de lei, de la 550 la 590 lei.