www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Se amana ratele la banci, dar cum ramane cu IFN-urile, CAR-urile, firmele de recuperare creante, popririle si executarile silite?

Autor: Bancherul.ro
2020-03-25 21:20

Ratele la banci se amana, a decis Guvernul. Foarte bine, spun cititorii, dar cum ramane cu ratele la IFN-uri, CAR-uri, unde s-au indatorat multi romani saraci si pensionari? Si ce facem cu firmele de recuperari, care executa in continuare fostii clienti ai bancilor si le pun poprire pe salarii?


Corect ar fi ca si ratele la IFN-uri, CAR-uri si firmele de recuperare, precum si executarile silite si popririle, sa fie suspendate pentru o perioada, macar cat suntem in situatie de urgenta.


"Cele 3000 de case de ajutor reciproc (CAR) de pensionari si salariati sunt, in cazul amanarii ratelor, intr-o situatie dramatica. Desi nu vor fi incluse in ordonanta, debitorii vor adopta comportamentul celor de la banci", considera un cititor.


Cititorul vrea sa spuna ca se va crea un hazard moral prin amanarea ratelor la credite, adica pensionarii nu-si vor mai plati nici ei ratele la CAR-uri, dupa exemplul amanarii ratelor la banci, astfel ca CAR-urile vor ramane fara venituri.


Numai ca, la fel ca bancile, CAR-urile atrag si depozite de la clienti, astfel ca dispun de lichiditati. Spre deosebire de IFN-uri, care nu atrag depozite, ele putand doar acorda imprumuturi.


"Nu va atingeti de IFN-uri ca ati omorat creditarea...sunteti pa de la guvernare cu o asemenea solutie ... amanati la banci ca le veti da bani ca va imprumutati de la ele, dar lasati IFN-urile in pace si casele de ajutor reciproc. Ati inebunit sa luati astfel de decizii???", se mira un cititor.


Alt cititor comenteaza astfel, situatia IFN-urilor:


1. De poimaine toate creditele online pe termen scurt vor opri creditarea? 
2. IFN-urile nu detin depozite de la clienti!!! ca bancile si nu pot lua o asemenea decizie prin care sa oblige actionarii sa se alineze la fel si cu bancile, e impotriva economiei de piata. 
3. Bancile vor fi sprijinite de stat, IFN-urile nu. si lista poate continua 
4. Cine va avea de suferit? - clientii nebancari care nu vor mai putea trece peste perioada asta mica de criza de o luna, doua cat va dura pandemia. Pentru astfel de tipuri de credite trebuia gandita o strategie pe maxim 3 luni. 
5. Nu confundati IFN-urile cu ONG-urile - obiectul lor de activitate este creditarea nu institutii de binefacere sau biserici. 
6. Suntem deschisi la solutii de la caz la caz si sa beneficieze cei cu probleme real, somaj sau au ramas fara loc de munca, etc., dar ce propuneti voi e lichidarea IFN-urilor ori cu asa ceva nu suntem de acord. 
7. Cine plateste taxe si impozite pe 9 luni si salarii ??? ne ofera statul sprijin in acest sens sau v-ati gandit numai cum sa taiati!!!"


In privinta firmelor de recuperare creante, un cititor are urmatoarea parere:


"Sunt zeci de mii de oameni cu dosare de executare sau popriri pe salariu. Din moment ce ratele la bănci se amână cu o simpla solicitare telefonica, fără a se tine cont de șomaj tehnic, salariu diminuat, etc, ar trebui reglementat prin ordonanță de urgenta și statutul acestor ... pentru perioada următoare, va rog sa faceți scandal la Tv."


Spre deosebire de banci, nici IFN-urile, nici CAR-urile nici firmele de recuperare creante nu au anuntat pana acum masuri de amanare a ratelor pentru clientii acestora.


Doar patronatul IFN-urilor care acorda credite online a publicat un comunicat, in care se spune: "Printre masurile care se pot lua pentru a veni in ajutorul clientilor se numara: amanarea la plata a ratelor, extinderea perioadei de gratie, suspendarea penalitatilor, reducerea temporara a ratei dobanzii practicate."


Numai ca nici macar IFN-ul presedintelui patronatului IFN-urilor, Viva Credit, nu a anuntat ca va amana ratele la credite.


Doar ExtraSimplu.ro, site-ul prin care Extra Finance acorda credite online, a anuntat ca amana cu 15 zile plata ratelor pentru clientii afectati de coronavirus, insa cateva zile mai tarziu acest IFN a fost radiat de BNR, care a descoperit ca a incalcat mai multe regulamente. (vezi aici detalii)