www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?

Autor: Bancherul.ro
2020-03-23 14:25

ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele in lei ale populatiei si firmelor, a scazut astazi cu aproape un punct, la 2,61%, de la 3,24%, cat a fost vineri, cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a adoptat masuri de urgenta pentru criza COVID-19%, in vederea reducerii dobanzilor si injectarii de lichiditati in piata interbancara.


In premiera, BNR a decis sa implementeze un program non-standard, denumit relaxare cantitativa, implementat si de alte banci centrale, cu scopul de a furniza lichiditati in piata, prin achizitia de titluri de stat.


Tot pentru prima data, BNR a introdus si asa-numitul forward guidance, utilizat pentru a indica nivelul dobanzilor in urmatoarea perioada, banca nationala mentionand ca "este de așteptat ca principalele cotații ROBOR să cunoască o ajustare descendentă semnificativă", dupa scaderea dobanzii de referinta cu o jumatate de punct, la 2%, iar cea la creditele de urgenta pentru banci, tip Lombard, cu un punct, la 2,5%. (vezi aici detalii)


Analistii au estimat ca ROBOR-ul va scadea si el cu un punct, ceea ce s-a si intamplat chiar a doua zi dupa decizia BNR.


Cu cat scade rata la credit


Reducerea ROBOR cu un punct are un impact destul de important la creditele in lei de valori mari, pe termene lungi, cum sunt creditele ipotecare si cele prin Programul Prima Casa.


De exemplu, la un credit ipotecar Prima Casa in valoare de 200.000 de lei (in jur de 40.000 de euro), pe o perioada de 30 de ani, cu o Dobanda Anuala Efectiva (DAE) de 4,7%, rata lunara este 1000 de lei, iar suma totala de rambursat, la finalul celor 30 de ani, de 367.000 de lei.


Daca dobanda scade cu un punct, la 3,7%, rata lunara se reduce cu 120 de lei, la 880 de lei, iar suma totala de rambursat la 326.000 de lei, conform Calculatordecredite.ro.


La creditele de nevoi personale, impactul ROBOR nu este atat de mare, pentru ca majoritatea acestor imprumuturi sunt cu dobanda fixa, pe toata perioada de rambursare.


De exemplu, la un astfel de credit cu dobanda variabila, legata de ROBOR, in valoare de 23.000 de lei (5.000 de euro), pe 5 ani, cu o DAE de 12%, rata lunara este 505 de lei iar suma totala de rambursat - 30.342 de lei.


In cazul diminuarii dobanzii cu un punct, la o DAE de 11%, rata lunara scade cu doar 11 lei, la 494 de lei, iar suma totala de rambursat se reduce cu 692 lei, la 29.650 de lei.


ROBOR se aplica doar la creditele vechi, nemodificate cu noul indice IRCC


Trebuie mentionat ca doar creditele vechi in lei cu dobanda variabila acordate populatiei se modifica in functie de ROBOR la 3 sau 6 luni, intrucat din aprilie 2019 creditele noi cu dobanda variabila se calculeaza in functie de un nou indice, denumit IRCC (Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor).


Si creditele vechi pot fi calculate cu IRCC, la solicitarea adresata bancilor de clientii acestora, conform legii.


In prezent, nivelul IRCC, valabil pana la finalul acestei luni, este 2,36%, inca mai mic decat ROBOR la 3 luni de astazi, de 2,61%.


La creditele in lei acordate firmelor se foloseste in principal ROBOR la 3 luni.