www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareFirmele de recuperare creante nu au anuntat masuri pentru criza COVID-19; ar trebui si ele sa suspende plata ratelor si executarile silite

Autor: Bancherul.ro
2020-03-23 11:14

Firmele de recuperare creante (datorii la banci, IFN-uri sau firme de telefonie), precum Kruk, EOS, Intrum sau Kredyt Inkaso, spre deosebire de banci, IFN-uri si Guvern, nu au anuntat masuri pentru criza COVID-19, precum amanarea platii ratelor, in aceasta perioada dificila pentru toata lumea, si mai ales suspendarea executarilor silite.


Niciuna dintre marile firme de recuperari creante, precum Kruk, EOS, Intrum, Kredyt Inkaso, Debt Collection Agency (Ultimo Portfolio), Credit Express, GetBank Recovery, nu au comunicat masuri pentru protejarea clientilor afectati de criza noului coronavirus, ci doar pentru protectia propriilor angajati, precum sistarea relatiei cu clientii la sediu.


Nici Asociatia de Management a Creantelor Comerciale (AMCC), care reuneste in prezent 17 firme de recuperare creante, nu a transmis niciun comunicat de criza, spre deosebire de asociatiile bancilor si IFN-urilor.


In Romania exista in jur de 2,5 milioane de cazururi de recuperari de creante, in valoare de aproape un miliard de euro, conform datelor AMCC.


In total, in Romania activeaza in jur de 80 de firme de recuperare creante, care trebuie sa se inregistreze la ANPC pentru a putea functiona legal (vezi aici detalii).