www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



PIB/angajat din Bucuresti este peste cel din Varsovia si Praga

Autor: Dan Palangean
2020-03-11 07:53

Datele pe regiuni europene publicate în premieră de Eurostat dezvăluie că, în regiunea din care face parte Bucureștiul, nivelul PIB/angajat este mai ridicat decât în cele care includ alte capitale din fostul bloc socialist, precum Varșovia, Praga, Bratislava sau Budapesta.


Cu un surprinzător 135% din media UE, capitala României trece peste condiția de dezvoltare a țării în ansamblu.


Deși sunt prezente în toate în toate țările mai noi membre ale Uniunii, decalajele de dezvoltare între regiuni măsurate ca PIB/locuitor sunt maxime la noi.


Cu 3,6 la 1, ne plasăm peste valorile de 3,3 la 1 din Polonia și Slovacia, 3,2 la 1 în Ungaria sau 3 la 1, regăsite în Irlanda și Cehia. În toate aceste țări, nivelul PIB/locuitor este mai mare decât cel al PIB/persoană angajată, pe baza forței de muncă venite din regiunile din afara capitalei.


Există, însă, o diferență majoră în cazul Bucureștiului, care ar merita o atenție deosebită din perspectiva analizei economice și a deciziilor aferente.


Deși apare pe penultimul loc între cele cinci capitale ale țărilor din Europa Centrală amintite mai sus, capitala României trece pe primul loc atunci când raportarea se face la numărul de angajați.


Mai mult, de reținut, la ambii indicatori prezentați de Eurostat, Bucureștiul figurează peste capitalele unor țări mult mai dezvoltate, precum Berlin, Madrid sau Roma.


Ceea ce ne spune două lucruri: primul, decalajele regionale sunt foarte pronunțate la noi și vor trebui reduse; al doilea, este important să fii angajat în Capitală dar ar trebui stimulată crearea de locuri de muncă cu valoare adăugată superioară în provincie.