www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareBancile au inceput anul in forta, cu un volum record de credite noi in lei

Autor: Bancherul.ro
2020-03-03 19:48

Bancile au inceput in forta anul 2020, cu un volum record de credite noi in lei acorate in ianuarie, pentru toate tipurile de imprumuturi, atat pentru populatie cat si pentru firme, arata datele statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).


Astfel, valoarea totala a creditelor noi in lei acordate de banci in luna ianuarie s-a cifrat la 5 miliarde lei, un record istoric pentru aceeasi luna din ultimii 11 ani. (vezi graficul)


Avansul creditarii din ianuarie 2020 a fost de 37%, echivalentul a aproape 1,4 miliarde lei, comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, cand valoarea creditelor noi a fost de 3,7 miliarde lei, un nivel asemanator cu cele inregistrate in ultimii trei ani.


Toate tipurile de credite noi au fost in crestere in ianuarie, atat cele pentru consum si ipotecare, cat si creditele pentru firme.


Cel mai mare salt a fost inregistrat insa de finantarile pentru firme.


Cresterea puternica a creditelor acordate intreprinderilor este in contradictie cu rezultatele sondajului privind creditarea realizat de BNR, potrivit caruia bancile anticipau o inasprire a conditiilor de creditare pentru companii, in paralel cu un avans marginal al cererii de credite din partea acestora. (vezi aici rezultatele sondajului)


Creditarea firmelor a fost influentata si de dobanzile in scadere pentru a doua luna consecutiv, la 5,6% pe an in ianuarie, de la 5,79% in decembrie 2019 si 5,90% in noiembrie 2019, conform datelor BNR.


Dobanda medie la creditele pentru firme din ianuarie 2020 este mai mica si decat cea din aceeasi luna a anului precedent, cand se situa la 5,78% pe an.


Si costul total (DAE) al creditelor ipotecare a scazut usor in ianuarie, la 5,51%, de la 5,65% in decembrie, fiind de asemenea sub valoarea din urma cu un an, de 5,93%.


Cele mai mici dobanzi standard la creditele ipotecare sunt practicate in prezent de CEC Bank, ING Bank si Credit Europe Bank. (vezi aici topul celor mai mici dobanzi la creditele ipotecare)


In privinta dobanzii medii (DAE) la creditele pentru consum, aceasta a crescut usor in ianuarie, la 10,57%, de la 10,48% in decembrie, fiind de asemenea sub nivelul din ianuarie 2019, de 10,87%.


Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele pentru nevoi personale sunt, in ordine, Banca Transilvania, Banca Romaneasca si CEC Bank (vezi aici topul dobanzilor la creditele de consum).


 


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home2/bancherul/public_html/print.php on line 104