www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Profitul sistemului bancar a ramas stabil in 2019, la 6,3 miliarde lei; activele bancare au crescut de doua ori mai mult decat PIB-ul

Autor: Bancherul.ro
2020-02-22 09:31

Sistemul bancar romanesc, format din 33 de banci (dintre care sapte sucursale de banci straine) plus o cooperativa de credit, a obtinut in 2019 un profit net de 6,3 miliarde lei, cu doar 7%, echivalentul a 500 milioane lei, sub nivelul din anul anterior, cand s-a ridicat la aproape 6,9 miliarde lei, rezulta din indicatorii agregati privind institutiile de credit publicati de Banca Nationala a Romaniei (BNR).


Activele nete ale sistemului bancar au urcat in 2019 cu 9,8%, echivalentul 44,1 miliarde lei, la un total de 495,3 miliarde lei, un ritm dublu fata avansul din anul anterior, de doar 5,5%, echivalentul a 23,3 miliarde lei.


Avansul activelor bancare in 2019, de aproape 10%, este de peste doua ori mai mare si in comparatie cu cresterea economica a anului trecut, de 4,2%.


Performanta sistemului bancar este cu atat mai importanta cu cat ele au inceput anul in conditii vitrege, cu impunerea unei taxe pe active exagerat de ridicate, pe fondul unei retorici publice populiste anti-banci derulate de fostii reprezentanti ai PSD aflati atunci la putere.


In scurt timp, insa, PSD s-a destramat, dupa condamnarea la inchisoare a liderului sau, Liviu Dragnea, iar taxa pe active a fost radical modificata, devenind suportabila si acceptabila, dupa cum au declarat reprezentantii BNR.


Noul guvern liberal instalat in acest an a anulat taxa pe active, printr-o ordonanta de urgenta, care a fost, la randul sau, anulata de prima camera a Parlamentului, Senatul, unde PSD are inca majoritate, insa urmeaza si dezbaterea din Camera Deputatilor si votul plenului legislativului.


OUG 114 stabilea ca bancile care nu reusesc o crestere a creditarii de cel putin 8% trebuie sa achite o taxa pe active financiare, in principal pe credite, mai putin cele Prima Casa, in valoare de 0,4% in cazul bancilor mari, cu o cota de piata de peste 1%, si 0,2% in cazul bancilor mai mici.


Taxa trebuie achitata si de bancile care nu-si diminueaza marja de dobanda (diferenta dintre dobanda la credite si cea la depozite) tot cu 8% sau daca nivelul acesteia este sub 4%.


Profitul bancilor a fost afectat anul trecut si de litigiul bancilor pentru locuinte (BCR si Raiffeisen) cu Curtea de Conturi, care le-a acuzat ca au folosit ilegal prima de stat destinata sustinerii sistemului locativ, si anume pentru a stimula economisirea, nu pentru acordarea de credite imobiliare.


Bancile au contestat in justitie acuzatiile Curtii de Conturi si au castigat la prima instanta, Curtea de Apel Bucuresti, insa Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta suprema, a emis un verdict definitiv impotriva BCR, ceea ce a determinat banca sa constituie provizioane de 150 milioane euro, care i-au provocat o pierdere de 21 milioane lei la jumatatea anului. (vezi aici detalii


La randul sau, Raiffeisen a pus deoparte rezerve de 23 milioane euro pentru potentiale pierderi din litigiul cu Curtea de Conturi, astfel ca profitul sau net la finalul lunii septembrie a scazut cu 25%, la 535 milioane lei (vezi aici detalii). 


Rentabilitatea activelor (ROA) sistemului bancar, calculata ca raportul dintre profitul net si active, a scazut in 2019 la 1,35%, de la 1,55% in anul precedent, in timp ce rentabilitatea capitalurilor (ROE) a alunecat la 12,32% in 2019, de la 14,58% in 2018.


Si rata rentabilitatii activitatii de baza a coborat la 185%, de la 188%.


Aceeasi tendinta a inregistrat-o si rata creditelor neperformante, de la 4,96% in 2018 la 4,08% in 2019.


Raportul credite/depozite s-a ajustat, la randul sau, la 70,98% in 2019, de la 73,64% in 2018, ceea ce inseamna ca bancile continua sa acumuleze mai multe depozite decat credite.


Indicatorul de solvabilitate a ramas stabil, in jurul a 20%, fiind calculat doar pentru bancile romanesti, nu si pentru sucursalele bancilor straine.