www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareBancile au scumpit cu 40% comisioanele lunare pentru administrarea unui cont curent

Autor: Bancherul.ro
2020-02-13 20:09

Comisionul mediu de administrare a unui cont curent in lei standard a crescut cu 40%, de la 3,7 la 5,25 lei lunar, dupa ce mai multe banci au majorat costul unui cont curent in lei, pentru a compensa scaderea substantiala, de peste zece ori, a operatiunilor in euro, conform normelor europene intrate in vigoare la finalul anului trecut.


Din 15 decembrie 2019 au intrat in vigoare noile norme SEPA (zona unica de plati in euro), care au obligat bancile romanesti sa practice pentru operatiunile in euro aceleasi comisioane ca pentru cele in lei.


In consecinta, o plata in euro, de exemplu, care inainte costa minim 10 euro (50 de lei), acum este taxata cu doar 4-5 lei sau chiar 0 la unele banci. La fel, retragerile de numerar de pe cardurile in lei la bancomatele din Europa au acum comisioane injumatatite, la nivelul celor din Romania.


Diminuarea drastica a veniturilor din comisioanele pentru operatiunile in euro a determinat mai multe banci sa majoreze, in schimb, comisioanele in lei.


Comisioanele in lei majorate de banci au fost cele pentru administrarea unui cont, pentru retragerile de numerar la bancomatele altor banci, precum si pentru platile interbancare (intre conturile a doua banci diferite).


De exemplu, Raiffeisen Bank a scumpit de nu mai putin de 50 de ori comisionul perceput clientilor pentru retragerile de bani de la ATM-urile proprii: de la 0,2% minim 0,2 lei la 1%, minim 10 lei.


Raiffeisen este singura banca, de altfel, care are un comision atat de ridicat pentru retragerile de numerar de la propriile bancomate, la majoritatea bancilor tariful fiind de 0,2% din suma retrasa.


La cinci banci (BT, BCR, CEC Bank, Procredit, Libra), comisionul este 0 la retragerile de numerar de la bancomatele proprii.


Raiffeisen are cel mai mare comision si pentru clientii care retrag bani de pe card la bancomatele altor banci: 1,5% din suma retrasa, tarif pe care-l mai intalnim doar la Unicredit.


Raiffeisen a ajuns astfel sa fie cea mai scumpa banca din Romania, surclasand BRD. (vezi aici detalii).


Top 5 cele mai ieftine banci


In topul celor mai ieftine cinci banci se afla, in ordine: Alior Bank, CEC Bank, ING Bank, Garanti BBVA si First Bank.


CEC Bank este singura banca din Romania care nu-si taxeaza clientii detinatori de carduri atunci cand retrag banii de la orice bancomate, atat din Romania, cat si din strainatate.


Top 5 cele mai scumpe banci


Cea mai scumpa banca din Romania pentru un cont curent standard cu card si internet/mobile banking este Raiffeisen Bank, urmata de BRD, Patria Bank, Unicredit si BCR.


Topul a luat in calcul un numar de 15 comisioane standard practicate de cele mai mari 20 de banci romanesti pentru un cont curent in lei cu card si internet/mobile banking.


La unele banci, precum Garanti BBVA, comisioanele sunt mai mici pentru clientii care incaseaza salariile intr-un cont al bancii.


Urmatoarele comisioane, aferente unui cont curent standard, au stat la baza clasamentului:


1. Administrarea lunara a contului curent: variaza intre 0 lei la Banca Transilvania (BT) si Libra Bank si ajunge la 25 lei la Procredit, media fiind 5,25 lei.


2. Emiterea unui card de debit, care este gratuita la majoritatea bancilor, cu cateva exceptii, precum Alpha Bank (24 de lei), OTP si Feroviara (10 lei).


3. Administrarea lunara a cardului este gratuita la 7 banci (ING, First Bank, Garanti BBVA, Credit Europe, Procredit, Libra, BT si Alpha Bank) si ajunge la 4 lei la Alpha Bank.


4. Interogarea soldului (sumei de bani) de pe card la bancomatul (ATM) propriu, adica al bancii emitente a cardului, care este intre 0 si 5 lei, la Alior Bank.


5. Interogarea soldului la bancomatele altor banci din Romania este 0 la doar trei banci, CEC Bank, Libra Bank si First Bank, cel mai mare comision fiind la Alior Bank - 5 lei.


6. Interogarea soldului contului la bancomatele bancilor din alte tari este fara comision doar la Libra Bank si First Bank, cel mai mare fiind tot la Alior Bank - 5 lei.


7. Retragerea banilor la ATM propriu, adica al bancii emitente a cardului, porneste de la 0 lei la 5 banci (BT, BCR, CEC, Libra, Procredit), la restul fiind 0,2% din suma retrasa.


8. Retragerea banilor de pe card la bancomatele altor banci din Romania este gratuita doar la CEC Bank si Alior Bank, la restul bancilor fiind intre 0,5% + 2,5 lei si 1,5% la Raiffeisen si Unicredit.


9. Retragerea banilor de pe card la ATM-urile bancilor din alte tari din Uniunea Europoeana (UE) are acum aceleasi comisioane ca la retragerile din tara.


10. Administrarea serviciului de internet banking este gratuita la 9 dintre cele 20 de banci, cel mai mare comision fiind la OTP Bank, de 7 lei.


11. Pentru mobile banking, 15 banci nu au comision, cel mai mare fiind la BRD, de 4,5 lei.


12. Incasarile dintr-un cont al aceleiasi banci (intrabancar) sunt necomisionate. In decembrie 2019, era o exceptie: Unicredit, care cerea clientilor 1 leu pentru fiecare incasare.


13. Incasarile din conturile altor banci sunt si ele in principal necomisionate, la 12 banci, dar ajung la 5 lei in cazul BT si CEC.


14. Platile intrabancare online (prin internet/mobile banking) sunt gratis la 14 banci, dar ajung la 3 lei la Raiffeisen si Patria Bank.


15. Platile interbancare online au 0 comision doar la Libra, Procredit si Alior Bank, cele mai scumpe fiind la ING: 5 lei.