www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareBREXIT: Comunicatul BCE referitor la ratificarea acordului privind retragerea ordonata a Regatului Unit din Uniunea Europeana

Autor: Bancherul.ro
2020-02-02 07:58

BCE a luat o serie de măsuri pentru a se pregăti pentru orice situație neprevăzuta și va continua să monitorizeze cu atenție evoluțiile de pe piețele financiare în scopul menținerii stabilității, se arata intr-un comunicat al BNR, in care se adauga:


BCE subliniază că băncile trebuie să înregistreze acum progrese în implementarea planurilor legate de Brexit, în concordanță cu calendarele convenite.


BCE și Bank of England au activat, în luna martie 2019, un acord de swap valutar, prin intermediul căruia Bank of England împrumută săptămânal euro băncilor din Regatul Unit.


În cadrul aceluiași acord, Eurosistemul va fi pregătit să împrumute lire sterline băncilor din zona euro, dacă va fi necesar. Aceasta va reduce posibilele surse de tensiuni în sistemul financiar.


BCE a procesat circa 25 de proceduri de autorizare pentru băncile care își transferă activitățile în zona euro și a evaluat planurile legate de Brexit ale unui număr de 42 de bănci din zona euro care își vor menține sucursalele din Regatul Unit. BCE se așteaptă acum ca băncile să își implementeze planurile în concordanță cu angajamentele asumate.


BCE și contrapartidele sale din Regatul Unit au adoptat măsuri pentru a asigura continuarea bunei cooperări în domeniul supravegherii bancare, inclusiv după încheierea perioadei de tranziție.


Mai multe detalii găsiți în comunicatul BCE


Cota actuală deținută de Bank of England în capitalul subscris al BCE, respectiv 14,3%, va fi realocată între băncile centrale naționale (BCN) pe baza unei grile de repartiție actualizate - comunicat de presă.


Începând cu 1 ianuarie 2007, data aderării României la Uniunea Europeană, Banca Naţională a României a devenit membră a Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC), iar Guvernatorul BNR membru al Consiliului General al Băncii Centrale Europene (BCE).


 


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home2/bancherul/public_html/print.php on line 104