www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareCredius isi face reclama inselatoare la credite: ascunde ca DAE e de peste 600% pe an

Autor: Bancherul.ro
2019-12-24 09:46

Credius, una dintre cele mai mari Institutii Financiare Nebancare (IFN) din Romania, isi face reclama inselatoare la credite pe site-ul propriu (Credius.ro), unde prezinta doar rata la un imprumut, nu si costurile acestuia, cum este obligata de lege.


Astfel, pe prima pagina a site-ului Credius exista un exemplu de credit (vezi foto), in valoare de 3.000 de lei pe o perioada de 24 de luni, precum si rata lunara, de 259 de lei, dar nu si costurile respectivului imprumut, precum dobanda, comisioanele, sumata totala de rambursat si costul total, reflectat de Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care aduna la un loc dobanda si comisioanele.


Informatiile privind costul imprumutului nu sunt furnizate potentialilor clienti nici macar in pagina in care-si introduc datele personale pentru a aplica la un credit.


Nu aflam care este dobanda unui credit sau DAE nici in pagina de informare intitulata "credite de nevoi personale", asa cum ar fi normal, ci doar acelasi exemplu de credit din prima pagina, doar cu rata lunara.


Abia in subsolul acestei pagini, in zona cea mai putin vizibila, la care ajungi doar daca scrolezi toata pagina, exista un link intitulat "detalii credit nevoi personale", catre un fisier PDF care se deschide in alta pagina, unde aflam costurile creditului, cu o DAE intre 135% si 673% pe an (vezi foto).


Dobanda nominala este intre 80% si 120%, la care se adauga un comision de analiza in valoare de 600 de lei pentru credite sub 10.000 de lei si 900 de lei pentru credite mai mari.


Ce spune legea


Conform OUG 52/2016 privind contractele de credit, "orice forma de publicitate referitoare la contractele de credit trebuie sa cuprinda informatii standard care indica urmatoarele: rata dobanzii, valoarea DAE, valoarea ratelor, valoarea totala platibila de catre consumator".


Legea mai mentioneaza ca informatiile standard trebuie scrise "in mod clar, concis, vizibil si usor de citit, in acelasi camp vizual si cu caractere de aceeasi marime sau clar audibile, in functie de suportul utilizat pentru publicitate".


Credius, insa, incalca legea, afisand pe prima pagina doar valoarea ratei, nu si restul costurilor, respectiv dobanda, DAE, comisioanele si valoarea totala platibila.


Am intrebat Credius de ce nu afiseaza toate costurile unui credit, dar nu am primit raspuns.