www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareE normal ca Romania, nu Ungaria, sa cumpere Banca Romaneasca

Autor: Bancherul.ro
2019-12-23 06:52

Nu e firesc ca statul roman, nu Ungaria, care controleaza OTP Bank, sa cumpere Banca Romaneasca?


Nefiresti sunt intrebarile care pun la indoiala aceasta tranzactie.


Normal ar fi fost ca pentru Banca Romaneasca sa se bata in primul rand bancile private, dar daca nu s-au inghesuit, iar OTP Bank nu a respectat conditiile cerute de BNR, atunci statul roman poate profita pentru a face o investitie buna intr-o noua banca.


Statul ar avea un argument important pentru aceasta investitie: intermedierea financiara este scazuta in tara noastra, cea mai mica din Europa, ceea ce inseamna ca romanii au mare nevoie de servicii financiare.


In plus, o noua banca a statului ar mai echilibra pozitia puternica a bancilor private inclinate sa obtina castiguri cat mai mari, neglijand alte lucruri importante, precum cresterea gradului de intermediere financiara, dezvoltarea antreprenoriatului, sustinerea claselor sociale defavorizate si a zonelor mai putin dezvoltate ale Romaniei.


Un semn de intrebare ar putea fi pus in dreptul modului in care va fi condusa o noua banca de stat, insa Banca Nationala a Romaniei (BNR) a raspuns bine, cel putin in ultimul timp, in privinta supravegherii celeilalte banci mari de stat, CEC Bank, pe care nu a lasat-o purtata de vartejurile politice si a impus la conducerea sa profesionisti, nu politicieni.


La fel ar trebui sa se intample si cu Banca Romaneasca, motiv pentru care a aprobat preluarea acesteia de Eximbank.


Noul guvern liberal ar trebui sa treaca peste orgoliul de a confirma o tranzactie pusa la cale de fostul guvern PSD, daca interesele nationale primeaza.


 


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home2/bancherul/public_html/print.php on line 104