www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareAvocatul Piperea pierde definitiv procesul cu bancile privind creditele in franci elvetieni

Autor: Bancherul.ro
2019-11-21 19:52

Avocatul Gheorghe Piperea si asociatia sa, Parakletos, sustinuti de Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), au pierdut definitiv la instanta suprema, Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei, procesul cu sapte banci pe care le-a acuzat ca au acordat credite in franci elvetieni (CHF) cu rea-credinta, pentru a profita de deprecierea semnificativa a leului fata de franc dupa criza financiara din 2008, ceea ce a determinat dublarea ratelor lunare.


Piperea a cerut judecatorilor sa oblige bancile sa converteasca in lei imprumuturile in CHF la cursul din data acordarii acestora, inca o data mai mic decat in prezent, ceea ce ar fi determinat injumatatirea ratelor lunare la credite.


Judecatorii primelor instante, Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti, au respins insa pretentia lui Piperea, sustinut la proces de ANPC, motivand ca legea, si anume Codul Civil, spune ca un imprumut in valuta trebuie rambursat in aceeasi moneda, indiferent de evolutia cursului de schimb, conform principiului nominalismului monetar consfintit in vechiul Cod Civil al lui Cuza inca de la 1864.


Nominalismul monetar este un principiu legal valabil nu doar in Romania, ci si la nivel european, conform jurisprudentei Curtii Europene de Justitie, au mai precizat judecatorii.


Decizia primei instante a fost contestata de Piperea de doua ori la curtea suprema, de fiecare data fara succes, lovitura de gratie fiind primita astazi:


"Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta-reclamantă ASOCIAŢIA PARAKLETOS împotriva deciziei civile nr. 406/A din 20 februarie 2018 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a V-a Civilă, în contradictoriu cu intimatele-pârâte First Bank (fostă SC Piraeus Bank Romania SA), Banca Naţională a României, Banca Transilvania SA, SC Garanti Bank SA, SC Banca Românească SA - Membră a Grupului National Bank Of Greece prin I.K. Rokas & Partners - Constantinescu, Radu & Ionescu, SC Credit Europe Ipotecar IFN SA, SC OTP Bank Romania SA şi Raiffeisen Bank SA şi intimata-intervenientă Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Consumatorilor. Obligă recurenta la plata cheltuielilor de judecată în sumă de: 27.592,86 lei în favoarea intimatei First Bank, 27.776,98 lei în favoarea intimatei Banca Transilvania SA, 13.860,53 lei în favoarea intimatei SC Garanti Bank SA, 16.564,44 lei în favoarea intimatei SC Banca Românească SA, 13.806,98 lei în favoarea intimatei SC Credit Europe Ipotecar IFN SA, 8.176,54 lei în favoarea intimatei SC OTP Bank Romania SA, 13.888,79 lei în favoarea intimatei Raiffeisen Bank SA. Definitivă."


Piperea si asociatia sa vor fi nevoiti sa plateasca celor sapte banci impotriva carora au pierdut procesul cheltuieli de judecata in valoare totala de 121.662 de lei, peste 25.000 de euro.


Piperea a deschis numeroase procese individuale si colective impotriva bancilor, in care a cerut conversia creditelor din CHF in lei la cursul istoric, dar fara succes.


A ajuns cu acest caz si la Curtea Europeana de Justitie, dar degeaba, intrucat aceasta a ajuns la concluzia ca imprumuturile in CHF sau alte valute trebuie achitate in moneda in care au fost acordate. (vezi aici detalii)


Vazand ca nu-i poate convinge pe judecatori sa incalce legea, Piperea s-a gandit sa faca o lege noua, care sa oblige bancile sa converteasca imprumuturile in franci la cursul istoric.


Cu sprijinul fostului senator PNL, mutat ulterior la ALDE,  iar acum la PSD, Daniel Zamfir, el a scris o lege in acest sens, adoptata fulgerator de parlamentarii care sperau la mai multe voturi de la potentialii beneficiari ai legii, lege care insa a fost declarata ilegala de Curtea Constitutionala.


Piperea, cu sprijinul senatorului traseist Daniel Zamfir, este si initiatorul legii privind darea in plata, amendata de doua ori de catre Curtea Constitutionala (vezi aici detalii).


 


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home2/bancherul/public_html/print.php on line 104