www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareAvem tot mai multe carduri si POS-uri si tot mai putine bancomate, dar cash-ul ramane rege

Autor: Bancherul.ro
2019-11-19 17:49

Numarul cardurilor bancare utilizate de romani si a POS-urilor pentru platile in magazine continua sa creasca intr-un ritm sustinut, in timp ce bancomatele (ATM-uri) de la care se pot retrage bani cash (numerar) isi continua declinul, odata cu inchiderea tot mai multor unitati bancare.


Astfel, numarul cardurilor active a depasit cifra de 14 milioane la finalul lunii septembrie, in crestere cu 838.009 unitati (6,3%) fata de aceeasi luna a anului precedent.


Numarul POS-urilor din magazine sau alte locatii unde se poate plati cu cardul a ajuns la 222.265, mai multe cu 23.067 (11,5%) fata de anul trecut.


In schimb, numarul bancomatelor la care se pot retrage sau depune bani cash a continuat sa se restranga, pana la 10.417 unitati in septembrie, cu 541 unitati (5%) mai putine decat erau in aceeasi luna din 2018.


Mai multe carduri, concomitent cu venituri in crestere incasate pe ele de utilizatorii acestora, a dus la sporirea semnificativa a platilor cu cardurile de debit: 24,6 miliarde lei in trimestrul trei din acest an, cu 6,1 miliarde lei (33%) peste nivelul din trimestrul corespondent al anului precedent.


Comparativ, valoarea retragerilor de numerar de la ATM-uri a fost de doua ori mai mare, adica 56,3 miliarde lei in trimestrul trei al anului, insa cresterea a fost mai mica decat a platilor cu cardul: 5,8 miliarde lei (11,5%).


In concluzie, cash-ul ramane rege, pentru ca romanii scot de doua ori mai multi bani cash de pe carduri decat platile pe care le fac direct cu cardurile, insa ritmul de crestere a utilizarii cardurilor direct la comercianti continua sa fie mai ridicat decat cel al retragerilor de numerar.


 


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home2/bancherul/public_html/print.php on line 104