www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancarePatria Credit se imprumuta la Fondul European de Investitii (FEI) pentru a da credite agricultorilor

Autor: Bancherul.ro
2019-07-10 18:20

Patria Credit IFN este prima instituție financiară din România beneficiară a unui împrumut subordonat de la Fondul European de investiții, se arata intr-un comunicat de presa, in care se mai mentioneaza:


Prin Programul de Investiții pentru Creștere a Capacității instituțiilor de microfinanțare din cadrul programului UE pentru ocupare a forţei de muncă şi inovare socială (EaSI CBI), Fondul European de Investiții (FEI) acordă Patria Credit IFN un împrumut subordonat pentru o perioadă de 10 ani.


Cele 10 milioane de lei sunt destinate susținerii planurilor ambițioase de dezvoltare ale IFN-ului în următoarea perioadă în special în domeniul finanțării micro-fermelor, care au in general acces limitat la creditarea tradițională. Împrumutul are ca scop și îmbunătățirea capacității Patria Credit de a contracta alte linii de finanțare de la creditori de renume.


“Acordarea unui împrumut pe 10 ani reprezintă o dovadă de încredere pentru noi și vrem să mulțumim FEI pe această cale, deoarece sprijină ritmul susținut de creștere din ultimii ani al Patria Credit IFN. Aproximativ 90% dintre clienții noștri sunt din mediul rural. Suntem de ani buni alături de micile ferme din acest mediu, atât în zone mai puțin bancarizate cum sunt Matca, Moțăței, Izbiceni, cât și în zonele mai dezvoltate. Din experiența noastră în lucrul în comunitățile rurale, experiență de peste 16 ani, am aflat că este nevoie de sprijin pentru dezvoltarea microfinanțării, iar parteneriatul strategic cu FEI vine în continuarea acestei nevoi și a misiunii noastre de creștere a incluziunii financiare în România”, spune Raluca Andreica, Director General Patria Credit.


[1]


Creditarea a crescut cu 25%


Patria Credit IFN a înregistrat în 2018 rezultate financiare peste așteptări, cu o creștere a rezultatelor pentru al cincilea an consecutiv. Profitul net al Patria Credit IFN SA în 2018 a fost aproape 900.000 Euro, în timp ce activele au atins 15 milioane de euro, iar portofoliul de credite a crescut cu peste 25% faţă de 2017.


Orientarea instituţiei către susţinerea afacerilor micilor fermieri este dată și de profilul portofoliului: clienți provenind preponderent din marile bazine legumicole, majoritatea contractând credite pentru susţinerea investiţiilor în agricultură.


Planurile de dezvoltare pentru 2019 ale Patria Credit includ continuarea creșterii susținute, cu menținerea grupului tinta tradițional de clienți, inclusiv extinderea către alte zone geografice cu deficit de servicii bancare ale țării.


Patria Credit este o instituție financiară nebancară (IFN) specializată în finanțarea agricultorilor și a microintreprinderilor, în special din mediul rural. Patria Credit este membră a Grupului Patria Bank, grup deţinut de Fondul de Investiții Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucție și ezvoltare), FEI (Fondul European de Investiții, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiții), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW), BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre). Grupul Patria Bank include Patria Bank, Patria Credit IFN și Patria Asset Management.


Patria Credit este membră a European Microfinance Network (EMN) şi Microfinance Centre (MFC).
European Microfinance Network este o organizație europeană ce asistă lupta împotriva excluziunii sociale și financiare și joacă un rol activ în construirea unui cadru legislativ și de reglementare la nivel European a pieței de microfinanțare. Include peste 90 de membri și parteneri din peste 21 de țări europene.


Microfinance Centre (MFC) este organizație de resurse regionale de microfinanțare ce reunește 106 organizații (inclusiv 77 de IFN) în 34 de țări din Europa, Asia Centrală și dincolo de graniță, care împreună oferă servicii de microfinanțare responsabile pentru peste 1.000.000 de clienți cu venituri reduse.


Programul Comisiei Europene pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI) vizează sprijinirea obiectivului UE de ocupare a forței de muncă la nivel înalt, protecție socială adecvată, combaterea excluziunii sociale și a sărăciei și îmbunătățirea condițiilor de muncă. EaSI contribuie la punerea în aplicare a Strategiei Europa 2020 prin sprijinirea obiectivului UE de ocupare a forței de muncă la nivel înalt, garantarea unei protecții sociale adecvate, combaterea excluziunii sociale și a sărăciei și îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Schema de Investiții în Construirea Capacității EaSI este finanțată prin Programul UE pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI). Obiectivul acestui instrument este de a construi capacitatea instituțională a unor intermediari financiari selectați care nu au atins încă durabilitate sau care au nevoie de capital de risc pentru a-și susține creșterea și dezvoltarea. În cadrul programului EaSI a fost alocată o sumă orientativă de 26 milioane EUR pentru această inițiativă.

Fondul European de Investiții face parte din Grupul Băncii Europene de Investiții. Misiunea sa centrală este de a sprijini întreprinderile mici și mijlocii din Europa, ajutându-le să acceseze finanțarea. EIF proiectează și dezvoltă capital de risc și de creștere, garanții și instrumente de microfinanțare, care vizează în mod specific acest segment de piață. În acest rol, FEI promovează obiectivele UE în sprijinul inovării, cercetării și dezvoltării, antreprenoriatului, creșterii economice și ocupării forței de muncă.


 


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home2/bancherul/public_html/print.php on line 104