www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Ritmul de crestere a activelor bancare s-a prabusit in timpul scandalului cu taxa pe lacomie

Autor: Bancherul.ro
2019-06-10 22:21

Activele bancare au crescut cu doar 0,1%, echivalentul a 0,7 miliarde lei, in primul trimestru din acest an, in timpul scandalului cu introducerea taxei pe lacomie, comparativ cu un avans de de peste cinci ori mai ridicat in aceeasi perioada a anului precedent, cand activele au urcat cu 0,9%, echivalentul a 3,9 miliarde lei, conform datelor statistice ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR).


In prim forma a OUG 114/2018, asa-zisa taxa pe lacomie era stabilita la un nivel foarte ridicat, de 1,2% din activele bancilor, de patru ori mai mult decat alte taxe impuse sistemului bancar de tari din zona.


Intre timp, valoarea taxei a fost redusa la 0,4% pentru bancile mari si 0,2% pentru cele mici, in linie cu media altor state europene care impus o astfel de taxa. Nivelul taxei poate fi redus si mai mult, in functie de cresterea creditarii si scaderea marjelor de dobanda practicate de banci.


In privinta volumului de credite brute (inclusiv provizioane pentru riscuri de nerambursare) din sistemul bancar, ritmul de crestere nu a scazut, dimpotriva, a urcat unor in primul trimestru din acest an, cu 1,4%, echivalentul a 3,7 miliarde lei, fata de finalul anului, comparativ cu un ritm de 1,4% (3,6 miliarde lei) in aceeasi perioada a anului precedent.


Ceea ce inseamna ca alte tipuri de active, precum titlurile de stat, au fost afectate in primul trimestru de scandalul cu taxa pe lacomie. De altfel, taxa a fost modificata si in privinta tipului de active taxabile. Daca initial taxa uma sa se aplice tuturor activelor, in prezent au fost excluse titlurile de stat si alte tipuri de active, precum rezervele minime obligatorii si creditele garantate de stat, precum cele Prima Casa.


Mentinerea ritmului creditarii, in paralel cu cresterea dobanzilor si diminuarea provizioanelor pentru riscul de credit a permis bancilor sa-si pastreze o rata ridicata a profitabilitatii si in primul trimestru al acestui an. Rentabilitatea activelor (ROA) s-a ridicat la 1,6%, usor sub nivelul de 1,65% in primul trimestru al anului trecut, insa profitul net obtinut a fost de 1,8 miliade lei, putin peste valoarea din T1 2018, de 1,767 miliarde lei.


BNR a avertizat in raportul privind stabilitatea financiara ca desi “profitabilitatea sectorului bancar și-a consolidat traiectoria ascendentă, pe fondul cadrului macroeconomic favorabil și al continuării reducerii semnificative a cheltuielilor nete cu ajustările pentru depreciere, capacitatea sectorului bancar românesc de a susține pe termen lung profitabilitatea înregistrată recent în structura existentă este limitată. Provocările sunt asociate inclusiv măsurilor fiscale de taxare a activelor începând din anul 2019.”


Provizioanele pentru creditele neperformante (ajustari pentru depreciere, conform definitiei Autoritatii Bancare Europene – ABE) au scazut putin in primele trei luni, al 8,3 miliarde lei, fata de 8,45 miliarde lei la finalul anului, dar sunt cu mult sub nivelul din T1 2018, de 9,9 miliarde lei.


Si rata creditelor neperformante a scazut cu peste un punct pe parcursul ultimului an, de la 6,16% la 4,90%.


De asemenea, atat numarul unitatilor bancare cat si numarul salariatilor s-a diminuat in ultimele 12 luni, pe fondul procesului de consolidare a sistemului bancar, cand o banca mare, Bancpost, a fost preluata de Banca Transilvania, in timp de o banca mai mica, Piraeus Bank, a fost cumparata de fondul american J.C. Flowers si transformata in First Bank.