www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareCum vrea BNR sa controleze mai strict lichiditatea din piata bancara

Autor: Bancherul.ro
2019-05-18 11:20

Banca Nationala a Romaniei (BNR) are de gand sa controleze mai strict lichiditatea din piata bancara, adica sa mentina un deficit de lichiditate mai constant decat anterior, cand s-au succedat perioade de deficit cu cele de surplus, prin introducerea de noi instrumente pentru drenarea lichiditatilor pe termene mai scurte si mai lungi, nu doar timp de o saptamana, cum se intampla in prezent.

BNR a anuntat in cadrul ultimelor doua sedinte de politica monetara, din aprilie si mai, ca va intari politica monetara printr-un control strict al lichiditatii, nu prin majorarea dobanzii de referinta, in speranta ca inflatia, care a rabufnit la 4,1% in aprilie, va reveni in tinta BNR anul viitor.

Un deficit mai mare de lichiditati in piata bancara inseamna dobanzi interbancare mai mari, implicit cresterea indicilor de dobanda in functie de care sunt determinate dobanzile la credite si depozite (ROBOR si IRCC).

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat, in cadrul conferintei de presa din 17 mai 2019, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia:

"Ar trebui sa putem face absorbtie de lichiditate si pe termene mai indelungate, probabil cu certificate de depozite, am mai avut. Nu avem decat un instrument deocamdata (atragere de depozite la o saptamana), dar gama e larga, iar regulamentul ne permite sa facem multe. Probabil ca ne-ar trebui si ceva pe termen mai scurt. Trezoreria poate sa intre intr-o lipsa de lichiditati, daca apar niste cheluieli mai mari sau au de rambursat un imprumut, si atunci isi foloseste bufferul de valuta, care este creator de lichiditate, pentru ne vinde noua valuta, iar noi cream masa monetara, deci lichiditate, dara fara sa fie decizia noastra, este a Ministerului de Finante, astfel ca poate aparea temporar un exces de lichiditate, care trebuie sa fie sterilizat, pentru a nu determina deprecierea cursului, scadere de dobanzi care sa distorsioneze piata. De aceea poate ca ar trebui si un instrument care sa absoarba mai repede lichiditatea. La aceasta m-am referit in privinta diversificarii instrumentelor de politica monetara, sunt mai degraba probleme de fine tuning."


 


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home2/bancherul/public_html/print.php on line 104