www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareBNR lasa dobanda la 2,5%, conform asteptarilor

Autor: Bancherul.ro
2019-05-15 13:16

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a lasat dobanda de politica monetara la 2,5% in sedinta de astazi, conform asteptarilor analistilor, in ciuda avansului inflatiei la 4,1% in aprilie, cu un punct peste prognoza BNR si cu o jumatate de punct mai sus decat tinta maxima de inflatie a BNR, de 3,5%.


Un alt factor care ar fi putut determina majorarea dobanzii de referinta este cresterea economica neasteptate de 5% in primul trimestru, cu un punct peste estimari, avansul puternic al PIB-ului fiind pus pe seama consumului, care ar putea determina noi cresteri de pretuuri.


Analistii se asteapta in continuare ca BNR sa nu creasca deloc dobanda de referinta in acest an, in ciuda unei prognoze a inflatiei de 3,8% la finalul anului, usor peste tinta BNR de 3,5%, din cauza alegerilor si schimbarii conducerii BNR in acest an.


De asemenea, BNR a anuntat in sedinta precedenta, din 2 aprilie, ca va intari politica monetara, din cauza rabufnirii inflatiei, printr-un control strict al lichiditatii din piata bancara, ceea ce inseamna dobanzi interbancare mai mari, care ar trebui sa se transmita si in dobanzile la credite.


Guvernatorul Isarescu a mai invocat in apararea mentinerii dobanzii si nivelurile reduse ale dobanzilor din zona euro si din alte tari din zona, cu mult sub nivelul inflatiei.


Astazi, banca centrala a Poloniei a mentinut dobanda de referinta la 1,5%, in conditiile in care inflatia a crescut la doar 2,2% in aprilie, sub tinta bancii centrale de 2,5% cu o marja de 1 punct, identica cu cea de la noi.


BNR este insa presata de politicienii care se pregatesc de alegeri sa nu majoreze dobanzile sau cursul de schimb valutar.


Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, va detalia decizia de astazi intr-un briefing de presa.


 


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home2/bancherul/public_html/print.php on line 104