www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Legea populista a sefului PSD privind repatrierea rezervei de aur a fost adoptata de Parlament, desi BNR a avertizat ca incalca Tratatul European

Autor: Bancherul.ro
2019-04-24 22:08

Parlamentul a adoptat astazi legea cu iz populist, de tip nationalist-protectionist, initiata de seful PSD, Liviu Dragnea, privind repatrierea rezervei de aur administrata de Banca Nationala a Romaniei (BNR), cu toate ca reprezentantii bancii nationale au avertizat ca incalca prevederile Tratatului European, dat fiind ca este afectata independenta BNR privind modul de administrare a rezervelor internationale.


Legea a fost adoptata desi BNR a avertizat Parlamentul ca incalca Tratatul Uniunii Europene, intrucat restrictioneaza administrarea de catre banca nationala a rezervelor internationale, in sensul ca rezerva de aur nu va putea fi plasata si in strainatate.


"Conform legislatiei Uniunii Europene, administrarea rezervelor internationale, din care fac parte si rezervele de aur, reprezinta atributul exclusiv al bancilor centrale membre ale Sistemului European al Bancilor Centrale (SEBC), printre care si BNR", arata BNR.


Banca Centrală Europeană subliniază că băncile naţionale se bucură de independenţă în ceea ce priveşte toate acţiunile legate de deţinerea şi administrarea rezervelor internaţionale.


"Banca Centrală Europeană (BCE) defineşte deţinerea şi administrarea rezervelor oficiale ale statelor membre ca fiind o misiune fundamentală, îndeplinită de băncile centrale naţionale care fac parte din sistemul european al băncilor centrale. Această dispoziţie a tratatului european impune păstrarea la banca centrală naţională a competenţei de a lua decizii cu privire la utilizarea activelor băncilor centrale naţionale. Adoptarea unor dispoziţii legislative care ar impune o alocare obligatorie a unei părţi din rezervele internaţionale în contradicţie cu atribuirea acestei misiuni băncii centrale naţionale ar fi incompatibil cu Tratatul privind funcţionarea UE, deoarece ar priva banca centrală naţională de una dintre misiunile sale fundamentale şi ar transfera de la Banca centrală naţională către un terţ competenţa pe care tratatul european o alocă în mod clar Băncilor Centrale", a spus reprezentantul BNR, Adrian Dumitrescu, in cadrul dezbaterilor din Parlament.


In consecinta, BNR a propus un compromis, astfel incat bancii centrale sa-i fie lasata libertatea de a administra cum vrea rezerva de aur, in clusiv in strainatate, dar cu informarea Parlamentului, obligatie care nu exista in prezent in Statutul BNR.


Parlamentarii nu a acceptat insa propunerea BNR.


BNR, ba chiar si Guvernul, au mai atentionat parlamentarii ca inainte de adoptarea legii ar fi trebuit cerut si avizul Bancii Centrale Europene (BCE), conform normelor europene.


Partidele de opozitie PNL si USR nu au sustinut aceasta lege, iar reprezentantii PNL au declarat astazi ca vor ataca legea la Curtea Constitutionala.


In prezent, 61,2 tone de lingouri de aur ale Romaniei, reprezentand 59% in totalul rezervei de aur, de 104 tone, sunt depozitate la Banca Angliei, restul aurului fiind la BNR.


Repatrierea aurului, efectul campaniei de denigrare a Bancii Nationale de catre persoane cu interese personale


Legea repatrierii aurului a aparut dupa o serie de acuze nefondate si ridicole la adresa BNR privind modul de administrare a rezervei de aur, aduse de cunoscutii denigratori ai sai, printre care avocatul Gheorghe Piperea, implicat in numeroase procese impotriva bancilor, asadar direct interesat in denigrarea sistemului bancar si a BNR.


Principala acuza adusa BNR a fost aceea ca plateste prea mult pentru a tine rezerva de aur la Londra, desi in realitate costul mentinerii rezervei la Banca Angliei este de doar 65.000 de euro pe an, care nu sunt platiti din bugetul public ci din profitul obtinut de BNR, care se ridica la zeci de milioane de euro anual.


Asa-zisul cost ridicat la depozitarii aurului la Banca Angliei este, de fapt, o falsa problema, menita a denigra BNR si a manipula opinia publica, intrucat toate bancile centrale din lume isi mentin rezervele internationale, din care fac parte si aurul, in strainatate, pentru ca de aceea se numesc internationale, dupa cum a explicat si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.


Menirea rezervelor internationale ale unei tari este de a asigura credibilitatea si garantia financiara investitorilor straini si institutiilor financiare internationale, in cazul unor crize economice si financiare, cum a fost cea din 2008, cand Romania a avut nevoie de imprumuturi de la FMI, precum si de pe pietele internationale. De asemenea, rezervele internationale asigura stabilitatea monedei nationale si a cursului de schimb valutar al unei tari.


De altfel, nu doar Romania isi tine rezervele de aur in strainatate, ci si alte tari, mult mai mari si mai puternice, precum Germania, Italia, Olanda, Austria sau Elvetia, care chiar ar avea argumente pentru a-si tine aurul in propria tara.


Unele dintre aceste tari au decis in ultimii ani, pe fondul avansului curentului nationalist si a politicii protectioniste, sa-si repatrieze o parte din rezerve, motivand o politica de diversificare a plasamentului.


Astfel, Germania si Austria vor repatria jumatate din rezerva de aur, in timp ce Olanda doar o treime. Restul aurului acestor tari puternice ramane in strainatate.


Seful PSD a ales insa sa-l copieze pe liderul nationalist extremist din tara vecina Ungaria, Victor Orban, care a decis si el, anul trecut, sa aduca in tara intreaga rezerva de aur.


Ungaria mai avea o rezerva de doar 3 tone de euro, micsorata la minim dupa 1989, cand avea 50 de tone, ca urmare a pierderii importantei aurului dupa renuntarea la sistemul Bretton Woods.


Criza financiara din 2008 a repropulsat insa importanta aurului, odata cu cresterea nationalismului, astfel ca Ungaria a decis anul trecut sa-si repatrieze farama de rezerva de aur, urmata de cresterea acesteia de 10 ori, la 30 de tone.


Motive nefondate pentru adoptarea legii


Principalul argument pentru introducerea proiectului de lege privind repatrierea aurului, alaturi de cel al costului de depozitare al aurului, este acela ca Romania nu ar mai avea nevoie de rezerve de aur in strainatate, a caror scop este de asigura increderea investitorilor straini in cazul unor crize financiare, reprezentand astfel o garantie pentru eventuale imprumuturi, dat fiind ca Romania se afla in prezent intr-o situatie economica buna, ceea ce impune “o abordare diferita in privinta practicilor prudentiale”.


Dupa cum se observa, acest argument se contrazice singur, intrucat rolul rezervei internationale a unei tari, in care este inclus si aurul, alaturi de valuta, este tocmai acela de a fi constituia in vremuri bune, cum sunt cele de acum, cu rol prudential, asadar pentru a reprezenta o asigurare in cazurile de criza.


"Cresterea rezervei de aur a fost necesara in vederea aigurarii garantiei asupra solvabilitatii externe, a platii la termen a serviciului datoriei externe contractate, a atenuarii eventualelor dezechilibre conjuncturale si temporare ale deficitelor balantei de plati, a stabilizarii si consolidarii monedei nationale", precizeaza BNR.


"Decizia pastrarii unei parti a rezervei de aur in strainatate a fost luata in 1999, pentru a face fata unor eventuale socuri financiare adverse in perioade de criza sau in situatia restrangerii accesului la pietele internationale de capital, cu informarea Parlamentului", adauga BNR.


Isarescu a incercat un compromis, fara rezultat


Daca taxa bancara a fost modificata radical in urma opozitiei puternice a BNR, dar mai ales a agentiei de rating Standard&Poors, care a amenintat cu scaderea ratingului tarii, in cazul rezervei de aur situatia e diferita, miza principala fiind castigul de imagine in scop electoral, dat fiind ca repatrierea rezervei de aur nu va avea, din cate se pare, un impact semnificativ asupra economiei nationale sau independentei BNR.


Din acest motiv, guvernatorul Isarescu a sugerat, in ultimele sale declaratii, ca BNR ar fi dispusa sa faca un compromis si sa accepte ca jumatate din rezerva de aur sa fie adusa in tara, dupa modelul Germaniei, in conditiile in care in prezent Romania detine in strainatate, la Banca Angliei, 61,2 tone de aur, reprezentand 59% din totalul rezervei, de 104 tone, restul fiind la BNR.


Guvernatorul a declarat ca o decizie privind rezerva de aur va fi luata de conducerea BNR si va fi trimisa Parlamentului, insa BNR nu a dezvaluit deicizia adoptata de Consiliul de Administratie al BNR.


Mugur Isarescu a invocat latura emotionala, care ar avea un rol important cand vine vorba de aur, pentru a-si justifica disponibilitatea la un compromis cu Dragnea.


Guvernatorul a recurs si la sentimentalisme personale, dezvaluind ca in 1990, cand a preluat sefia BNR, a vrut sa pipaie cu mainile lui lingourile de aur din seifurile bancii nationale, pentru a vedea daca acestea exista cu adevarat, date fiind vremurile nesigure din acea perioada, dupa Revolutia din 1989 care a dus la caderea dictaturii comuniste.


Cu toate acestea, politicianul judecat pentru fapte de coruptie, Liviu Dragnea, nu a dat inapoi in fata apropiatelor alegeri europarlamentare, astfel ca proiectul sau de lege a fost adoptat astazi de Camera Deputatilor, in nici doua luni dupa inregistrarea sa, la Senat, in 29 februarie 2019.


Ramane de vazut ce va spune Banca Centrala Europeana despre legea Dragnea si daca nu cumva va fi contestata de autoritatile europene.


De asemenea, Curtea Constitutionala va analiza legea Dragnea, in urma sesizarii pe care urmeaza sa o faca PNL.