www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareDupa 13 luni de crestere, creditarea a scazut in februarie, pe fondul scandalului cu taxa bancara si a restrictiilor BNR

Autor: Bancherul.ro
2019-03-26 22:21

Volumul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a scazut in februarie, pentru prima data dupa 13 luni de crestere sustinuta, perioada in care stocul de imprumuturi a avansat cu 8,6%, echivalentul a 20 de miliarde de lei, conform statisticilor publicate astazi de Banca Nationala a Romaniei (BNR).


Desi soldul creditelor s-a diminuat marginal in februarie, cu doar 0,1% fata de luna precedenta, echivalentul a 0,2 miliarde lei, se poate observa din grafic o tendinta de plafonare a volumui de credite in ultimele trei luni, pe fondul adoptarii de catre BNR a Regulamentului privind limitarea gradului de indatorare a persoanelor fizice la 40% din venituri, precum si a scandalului cu taxa pe active.


Astfel, ritmul lunar de crestere a creditarii in lei a scazut la doar 0,3% in februarie, iar in ianuarie chiar a scazut cu 0,4%, fata de cresteri lunare apropiate de 1% in lunile precedente.


Stocul de credite in lei acordate de banci populatiei a avut o crestere de 0,6 miliarde lei in februarie, fata de doar 0,3 miliarde lei in ianuarie si decembrie 2018, dar sub nivelurile de 0,8 miliarde lei in noiembrie si 1,3 miliarde lei in octombrie 2018. In luna februarie din anul precedent, stocul de credite in lei a avansat cu 0,8 miliarde lei.


Creditele pentru consum in lei au inregistrat o ascensiune de 0,2 miliarde lei, la un stoc total de 45,3 miliarde lei, dupa ce in ianuarie s-a inregistrat o scadere a soldului acestor imprumuturi cu aproape 3 miliarde lei.


Creditele pentru locuinte in lei au crescut cu 0,6 miliarde lei in februarie, la un total de 49,9 miliarde lei, in ciuda lipsei fondurilor pentru programul Prima Casa, care a inceput abia in luna martie.


 


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home2/bancherul/public_html/print.php on line 104