www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareRaiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici

Autor: Bancherul.ro
2019-03-13 18:26

Johann Strobl, seful grupului austriac Raiffeisen International, a declarat astazi ca din cauza taxei pe activele bancare activitatea subsidiarei din Romania a incetinit deja substantial, iar strategia acesteia va fi reevaluata in functie de forma finala a taxei.


De exemplu, a explicat el, banca ar putea decide sa nu mai acorde credite care au o marja de dobanda mica, pentru a atenua impactul taxei pe active.


“Activitatea din Romania a incetinit substantial din cauza incertitudinii privind taxa pe activele bancare”, a spus Strobl, in cadrul conferintei cu analistii prilejuita de prezentarea rezultatelor financiare din 2018.


“Strategia ar putea fi reevaluata, in functie de forma finala a taxei pe activele bancare”.


“Am fost surprinsi de cat de rapid si fara consultari a fost adoptata taxa la finalul anului trecut. Ulterior au inceput negocierile si avem mari sperante ca nivelul acesteia va fi redus substantial, este minimul la ce ne putem astepta. Era mai mult bine daca putea fi evitata, la fel ca celelalte taxe specifice pentru alte industrii, pentru ca afecteaza economia, Romania avand o evolutie buna in ultimii ani.”


“In prezent se discuta baza de impozitare, daca vor fi exceptate de la taxare anumite active.”


“Cum vom reactiona la taxa depinde de aceste lucruri, de exemplu daca titlurile de stat vor fi exceptate.”


“Portofoliul de credite ar putea fi reevaluat cu atentie, probabil creditele cu marje de dobanda mai mici ar putea sa nu mai fie acordate in viitor.”


“Dar este inca prea devreme sa ne pronuntam.”