www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareTreichl, Erste Bank: taxa bancara din Romania este o decizie politica gresita, pentru ca va afecta mai mult populatia si economia decat bancile

Autor: Bancherul.ro
2019-02-28 13:16

Taxa bancara din Romania este o decizie politica gresita, pentru ca va afecta in special populatia, economia si bancile care opereaza doar in tara, mai putin bancile straine, considera Andreas Treichl, seful Erste Bank, proprietarul BCR.


„Impactul taxei asupra economiei ne ingrijoreaza mai mult decat taxa in sine, pentru ca aceasta va fi extrem de dificil de digerat de economia romaneasca”, a spus Treichl, in cadrul unei conferinte de presa prilejuita de prezentarea rezultatelor financiare din 2018.


Treichl a explicat ca daca taxa bancara se va aplica in forma propusa, va avea un impact major asupra bancilor care opereaza doar in Romania, intrucat acestea vor fi nevoite sa majoreze dobanzile la credite pentru a putea supravietui, neavand sprijin de la o banca-mama din strainatate, astfel incat creditele pentru firme si populatie vor scadea iar economia va fi afectata.


"Bancile locale vor avea doua optiuni: sa transfere costurile cu taxa asupra clientilor sau sa-si reduca semnificativ propriile costuri. Insa raportul costuri/venituri din sistemul bancar romanesc este sub 50% (raport redus, care nu mai poate fi scazut foarte mult n.r.), astfel ca bancile nu vor putea supravietui daca nu vor majora semnificativ dobanzile la credite. Asadar, situatia este mult mai serioasa pentru Romania decat pentru BCR sau pentru Erste, desi va trebui sa fim atenti si noi cum sa rezolvam aceasta problema", a explicat Treichl.


Dat fiind ca impactul taxei va fi mult mai puternic asupra bancilor locale si asupra economiei in ansamblu, seful Erste considera ca introducerea taxei este o decizie politica gresita.


"Toata aceasta situatie va fi extrem de dificil de digerat pentru economia romaneasca. E o situatie cu care ne-am putea intalni mai des in viitor. Iar noi, ca institutie cu statut de societate civila in Romania, trebuie sa ne asumam o responsabilitate atunci cand este adoptata o astfel de decizie politica, pe care o consideram gresita. Nu ar trebui sa facem lucruri care sa afecteze si mai mult populatia", a adaugat Treichl.


Seful Erste Bank a precizat ca managementul BCR face o treaba buna, de aceea are incredere ca banca va gasi solutiile potrivite pentru a atenua impactul taxei.


"Este o situatie dificila pentru noi. Tinem situatia sub control, managementul din Romania face o treaba excelenta si nu vreau sa spun mai multe pentru ca ei (romanii) sunt cei care trebuie sa raspunda la aceste intrebari, ei trebuie sa decida", a adaugat Treich.


Intrebat daca BCR va fi nevoita sa inchida unitati si sa concedieze angajati, Treichl a spus ca inca este prea devreme pentru astfel de masuri, dat fiind ca inca nu se stie forma finala de aplicare a taxei.


BCR a amanat in cadrul AGA de la finalul lunii ianuarie aprobarea bugetului pentru acest an, din cauza impactului taxei bancare.