www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Chiar daca ROBOR-ul scade, bancile vor percepe alte tipuri de costuri, avertizeaza guvernatorul BNR

Autor: Bancherul.ro
2019-02-15 16:13

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, i-a avertizat pe parlamentarii chititi sa manevreze prin legi populiste preturile dintr-o economie de piata libera, ca daca ROBOR-ul va scadea, dar conditiile de creditare nu se vor imbunatati, cu alte cuvinte daca bancile vor trebui sa suporte suprataxa pe active, atunci acestea vor impune clientilor alte tipuri de costuri, pentru a-si compensa pierderile.


“Este corecta perceptia populatiei ca din cauza faptului ca ROBOR-ul este prea mare, creditul este prea scump. Dar noi va putem spune, din experienta, ca in situatia in care conditiile de creditare nu se imbunatatesc, ROBOR-ul poate sa scada, dar bancile, pentru ca de aceea sunt banci, o sa perceapa alte tipuri de costuri. Dar sa nu cobim”, a spus Isarescu, in cadrul recentei audieri a conducerii BNR in comisiile de specialitate ale Senatului.


Guvernatorul considera ca singura solutie pentru rezolvarea problemei cu taxa bancara legata de ROBOR este modificarea OUG 50, astfel incat creditele sa fie legate de un alt indice, dat fiind ca ROBOR-ul este instrumentul de politica monetara al BNR, iar taxa in actuala forma ar putea afecta ROBOR-ul independent de deciziile bancii nationale.


“Schimbarea referintei, prin modificarea OUG 50, este singura solutie, daca ROBOR-ul doare, sa spunem. Nu este cea mai buna, pentru ca OUG 50 a fost introdusa in urma unei recomandari europene, ca la creditele acordate populatiei sa se faca o conexiune cu un indicator de piata. Deci e cu doua taisuri dezlegarea ROBOR-ului de credite”, a precizat Isarescu.


“Dar dezlegarea ROBOR-ului de taxa pe active este altceva, si pentru asta noi insistam, pentru ca este atac la independenta bancii centrale, avem deja sesizari de la Banca Centrala Europeana, si incalca tratatul unional. De aceea, nu avem incotro, astfel ca am solicitat in mod expres ministrului de Finante sa gaseasca o solutie. Nimeni nu contesta dreptul Guvernului de a impozita, inclusiv bancile, dar peste tot in Europa unde s-a introdus o astfel de taxa, nu s-a legat de rata de politica monetara, pentru ca pana la urma ROBOR-ul este o parte a politicii monetare”, a precizat guvernatorul.


Intrebat, de un senator, daca bancile pot sa-si transfere activele la bancile mama din strainatate pentru a scapa de taxa bancara pe active, guvernatorul a raspuns afirmativ:


“Activele se pot transfera, pentru ca nu e vorba de reglementarile noaste, ci de cele europene, dat fiind ca suntem intr-o piata comuna”, a spus Isarescu.