www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Consiliul Concurentei il acuza de fake news pe senatorul Daniel Zamfir

Autor: Bancherul.ro
2018-12-17 15:09

“Senatorul ALDE Daniel Zamfir a lansat in spatiul public un fake news conform caruia Consiliul Concurentei ar fi fost sesizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) privind existenta unei intelegeri intre banci pentru a limita creditarea catre companii si ca ar fi redactat un raport de control in acest sens, pe care autoritatea de concurenta l-ar fi musamalizat. Reiteram opiniei publice ca nu exista o atfel de sesizare si nici un raport de control in baza ei”, a anuntat astazi Consiliul Concurentei.


Zamfir a scris pe Facebook ca “presedintele Consiliului Concurentei trebuie demis pentru ca “opt banci au avut o strategie comuna sa nu lase Romania sa se dezvolte economic, iar Consiliul Concurentei nu numai ca a ingropat raportul de control, dar i-a lasat in continuare pe bancheri sa-i jecmaneasca pe romani.”


Senatorul Zamfir este celebru pentru declaratiile virulente impotria bancilor si BNR si pentru proiectele de lege populiste, precum darea in plata, initiate cu ajutorul avocatului Gheorge Piperea, implicat in numeroase procese impotriva bancilor, asadar direct interesat sa discrediteze sistemul bancar.


Aceasta declaratie a lui Zamfir se bazeaza pe un articol de opinie din Ziarul Financiar, semnat de redactorul sau sef, Sorin Paslaru, potrivit caruia “marile banci mentin deliberat Romania in stare de subdezvoltare financiara”, fiind vorba de “o comanda politica externa de mentinere a economiei romanesti in stare de subdezvoltare”.


Opinia lui Paslaru are la baza Raportul BNR privind stabilitatea financiara, in care se spune ca, de fapt, bancile au mentinut in acest an un ritm ridicat al creditarii, iar un sondaj al BNR realizat printre cele mai mari opt banci sistemice arata ca acest ritm de creditare va fi mentinut si in urmatorii ani.


Asadar nu e vorba de nici o intelegere deliberata a bancilor mari din Romania, ci de un sondaj privind creditarea, iar intentiile bancilor nu sunt de a mentine creditarea la niveluri reduse, ci ridicate, conform analizei BNR. (vezi aici detalii)


Consiliul Concurenței mai mentioneaza ca “nu a primit nicio sesizare de la instituțiile publice referitoare la posibile înțelegeri ilegale între bănci în ceea ce privește creditarea companiilor.


În același timp, menționăm că autoritatea de concurență are în derulare două investigații declanșate din oficiu, pe piața serviciilor de leasing operational și pe piața de leasing financiar și a creditului de consum din România. În cadrul investigațiilor s-au desfășurat inspecții inopinate la sediile a 25 de bănci, Instituții Financiare Non-Bancare (IFN), societăți de leasing, asociații profesionale și patronale, aceasta acțiune fiind cea mai amplă investigație a instituției. Rezultatele investigațiilor vor fi făcute publice, imediat după finalizarea acestora și luarea unei decizii.


Reamintim că autoritatea de concurență a făcut recomandări pentru eficientizarea/creșterea concurenței în sectorul financiar și, implicit, pentru scăderea comisioanelor, în contextul finalizării anchetei sectoriale pe piața serviciilor bancare de retail. Astfel, una dintre recomandări se referă la intensificarea concurenței odată cu transpunerea Directivei privind Serviciile de Plată (Revised Payment Service Directive), care deschide piața către noi actori (de ex: fintech-uri), dar care nu a fost încă preluată în legislaţia naţională, deşi termenul de implementare era ianuarie 2018. Principalul avantaj al dezvoltării companiilor din domeniul fintech îl reprezintă intensificarea concurenţei în sectorul financiar şi scăderea comisioanelor. “