www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Erste Bank: restrictiile BNR sunt bune, dar creditarea va fi afectata

Autor: Bancherul.ro
2018-11-02 12:35

Sefii Erste Bank considera ca masurile bancilor centrale din Romania, Cehia, Ungaria sau Slovacia de restrictionare a creditarii sunt bune, desi vor determina scaderea creditarii.


“Ne asteptam la o scadere a creditarii anul viitor, din cauza restrictiilor adoptate de bancile centrale, care cred ca sunt niste masuri bune”, a declarat astazi Andreas Treichl, seful Erste Bank, actionarul majoritar al BCR.


Grupul austriac este prezent si in alte tari din regiune, precum Cehia sau Slovacia, unde bancile centrale au adoptat, de asemenea, masuri de restrictionre a creditarii, pe fondul revenirii unei euforii a imprumuturilor, stimulata de cesterea economica si majorarea salariilor populatiei.


“Creditarea va fi cu siguranta afectata de restrictiile bancii centrale din Romania”, a precizat Gernot Mittendorfer, directorul financiar al Erste, adaugand ca impactul va deveni vizibil dupa primele trimestre ale anului viitor.


BNR a impus cele mai dure restrictii de creditare dintre tarile din zona, prin limitarea gradului de indatoare (rata la credit) a unei persoane care obtine un nou imprumut la 40% din veniturile acestuia, fata de niveluri de 50% sau chiar mai ridicate in alte tari, aceasta fiind, de altfel, si recomandarea Fondului Monetar International (FMI).


BNR a dorit sa sufle si-n iaurt dupa ce a scapat de sub control piata creditelor acordate de IFN-uri, in special creditarea online, care a determinat o crestere abrupta a indatorarii populatiei. (vezi aici detalii)


FMI a estimat ca restrictiile BNR ar putea determina o scadere a volumului de noi credite cu pana la 15%. (vezi aici detalii)


Deficitul bugetar, un motiv de ingrijorare


In privinta indicatorilor macroeconomici din regiune, seful Erste Bank considera ca acestia sunt solizi, ceea ce stimuleaza investitiile straine, singura ingrijorare venind din Romania.


"Un motiv de ingrijorare este cresterea deficitului bugetar din Romania, in ciuda cresterii economice, ceea ce reprezinta un indicator ca aceasta este bazata pe consum si pe cresterea salariilor, in special in sectorul public", a spus Treichl.


El considera ca Brexit-ul ar putea avea un impact pozitiv asupra bancii, pentru ca s-ar putea intoarce in tara de origine mai multi emigranti, ceea ce va determina o crestere a salariilor si implicit a veniturilor bancilor.