www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareIFN-urile vor fi afectate de noile norme BNR privind gradul de indatorare, anunta ALB

Autor: Bancherul.ro
2018-10-19 14:07

Institutiile Financiare Nebancare (IFN) vor fi afectate de noile norme adopate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) privind limitarea la 40% a gradului de indatorare la credite, a anuntat asociatia de profil, ALB, din care fac parte cele mai mari IFN-uri de credite de consum, precum Provident, Cetelem, Unicredit Consumer Financing, TBI Credit, ERB Retail Services, BRD Finance, BT Direct.


Impactul asupra volumelor de credite noi va fi diferit de la o firma la alta, in functie de specific si de gradul de risc pe care si l-au asumat pana acum, precizeaza ALB, int-un comunicat.


IFN-urile acorda in general credite de valori mici, pe perioade scurte, astfel ca isi asuma riscuri mai ridicate decat bancile, implicit gradul de indatorare acceptat fiind mult mai ridicat decat plafonul de 40% impus de BNR de la inceputul lui 2019.


In consecinta, IFN-urile care in prezent acorda credite clientilor cu grade de indatoare ridicate vor fi cele mai afectate de noile reglementari ale BNR.


Probabil IFN-urile care-si asuma cele mai mari riscuri in prezent sunt cele care acorda credite online, cu dobanzi foarte ridicate.


Acestea au intrat in atentia BNR de la inceputul acestui an, cand banca centrala le-a obligat sa-si majoreze de 10 ori capitalul si le-a inclus in Registrul Special al IFN-urilor, pentru a le supraveghea prudental.


Consecintele deja se vad: doua IFN-uri au fost radiate de BNR si alta si-a anuntat retragerea din piata. (vezi aici detalii)


Provident, unul dintre cele mai mari IFN-uri specializate in credite de consum la domiciliu, prezent in Romania din 2006, a anuntat ca va fi afectata de normele BNR.


Firma-mama britanica, IPF (International Personal Finance), a anuntat ieri ca se asteapta la o reducere a volumelor de credite, in urma aplicarii regulamentului BNR.


IPF a mai precizat ca o alta problema este proiectul de lege dezbatut in Parlament privind plafonarea la 18% a DAE la creditele din sold si la cele noi, in prezent avand loc discutii cu autoritatile privind impactul acestei legi.


Comunicatul ALB:


“Modificarea regulamentului 17 era demult anuntata; de altfel, ALB a participat la consultarea initiata de BNR si am exprimat punctul de vedere al industriei.
Ca idee generala, salutam intentia reglementatorului de a lua masurile necesare incurajarii unei creditari responsabile si sustenabile.
Credem ca noul mecanism adoptat de catre BNR asigura o liniaritate a abordarii jucatorilor în piața și o simplificare a modului în care consumatorii înțeleg gradul lor maxim de îndatorare. Apreciem deschiderea BNR de a discuta cu industria și faptul ca o parte dintre propunerile noastre au fost luate în considerare. Avand în vedere informațiile publice care exista în piața, precum și propriile estimari ale BNR, consideram ca este probabil sa existe un impact asupra volumelor creditelor noi, acordate de catre membrii ALB, acesta diferind de la o companie la alta în funcție de specificitațile fiecareia și gradul de risc pe care erau dispuși sa și-l asume.”


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home/bancherul/public_html/print.php on line 104