www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareStrategii diferite ale primelor trei banci: in timp ce BCR si BRD au acordat in exces credite de consum si ipotecare populatiei, Banca Transilvania finanteaza cu prioritate economia reala

Autor: Bancherul.ro
2018-08-15 21:40

In timp ce BCR si BRD au intrat in euforia consumului, creditand in exces populatia, Banca Transilvania (BT), devenita recent cea mai mare banca din Romania dupa preluarea Bancpost, continua sa-si respecte statutul de banca oamenilor intreprinzatori, acordand mai multe finantari IMM-urilor si firmelor mari decat credite de consum si ipotecare persoanelor fizice.


Banca Transilvania si-a majorat soldul creditelor pentru companii cu 1 miliard de lei in prima jumatate din acest an, la un total de 16 miliarde lei in iunie 2018, de la 15 miliarde lei la finalul anului trecut.


Ambele segmente, atat firmele mari cat si IMM-urile, au avut o crestere identica, de cate o jumatate de miliard: soldul de finantari al firmelor mari a avansat la 11,2 miliarde lei, in timp ce stocul de credite pentru IMM-uri a urcat la 4,8 miliarde lei.


In aceeasi perioada, creditele pentru persoane fizice au crescut cu 700 milioane lei, de la 16,7 la 17,4 miliarde lei.


Creditele de consum au avansat cu 300 milioane lei, la 8,5 miliarde lei, in timp ce creditele imobiliare au sporit cu o jumatate de miliard, de la 8,4 la 8,9 miliarde lei.


Din totalul finantarilor in lei pentru firme, 81% sunt in lei, in timp ce in cazul creditelor pentru populatie, ponderea celor in lei este de 77%.


Numarul de credite noi pentru IMM-uri a fost de aproape 9.500 in primul semestru al anului, in timp ce persoanor fizice au fost acordate 38.000 de credite.


BT precizeaza ca a continuat sa se concentreze pe sectorul IMM-urilor si in prima jumatate din acest an. In cazul companiilor mari, banca din Cluj are ca prioritate specializarea sectoriala, fiind prezenta cu facilitati de credite in special in industria productiva si sectorul agricol.


BCR a acordat populatiei de 7 ori mai multe credite decat firmelor


BCR, cea mai mare banca din Romania, s-a lasat angrenata in euforia consumului si a acordat in acest an de sapte ori mai multe credite populatiei decat firmelor, ceea ce reprezinta o strategie imprudenta, nesanatoasa si nesustanabila, in opinia guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, el recomandand bancilor sa se concentreze pe finantarea sectorului real al economiei, si anume finantarea afacerilor, intrucat creditarea populatiei a ajuns la saturatie.


BCR a acordat populatiei credite noi de consum si imobiliare in valoare de 4,1 miliarde lei in prima jumatate din acest an, de peste sapte ori mai multe decat finantarile acordate firmelor, care s-au ridicat la doar 568 milioane lei.


Cota de piata la credite noi acordate firmelor de catre BCR a fost de doar 4,5%, in conditiile in care volumul total de credite noi acordate firmelor de bancile romanesti s-au ridicat la 12,4 miliarde lei.


In schimb, cota de piata a BCR la creditele noi pentru populatie a fost de aproape 24%, asadar de cinci ori mai mare. La nivelul sistemului bancar, situatia este mult mai echilibrata, valoarea creditelor noi pentru populatie a fost de 17,3 miliarde lei in primul semestru, comparativ cu credite noi pentru populatie de 12,4 miliarde lei. (vezi aici detalii)


BRD a scazut cu 16% finantarile pentru firme


BRD, a treia mare banca romaneasca dupa BCR si Banca Transilvania, si-a diminuat substantial, cu 16%, finantarile pentru firme in prima jumatate din acest an, concentrandu-se in schimb pe creditele de consum si ipotecare acordate populatiei, de pe urma carora o obtinut castiguri mult mai mari, datorita dobanzilor mai ridicate, inclusiv ca urmare a cresterii ROBOR.


Stocul de finantari acordate BRD firmelor a ajuns astfel sa fie de trei ori mai mic decat creditele pentru persoanele fizice.


BRD precizeaza in raportul financiar pe primul semestru publicat astazi ca si-a diminuat creditarea afacerilor IMM-urilor “in contextul unei scaderi a cererii, alaturi de politici stricte ale bancii de management al riscului.”


Noi banuim ca al doilea motiv, si anume dezinteresul bancii in a-si asuma mai multe riscuri in creditarea afacerii, a fost mai important decat scaderea cererii, pentru ca ne aflam intr-o perioada de cretere economica, in care firmele se extind, asadar au nevoie de finantari.
BRD insa nu s-a complicat cu finantarile riscante pentru firme, care au si dobanzi mai mici decat cele pentru persoane fizice, astfel ca a profitat de euforia consumului si si-a majorat substantial creditele de consum si cele prima Casa, a caror dobanzi sunt in crestere, ceea ce inseamna mai multi bani castigati de banca. (vezi aici detalii)