www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Dupa cat timp se poate cere prescrierea (anularea) datoriei?

Autor: Bancherul.ro
2018-07-03 07:38

"Am o intrebare referitoare la un credit facut acuma 7 ani la un IFN pe care nu am mai reusit sa il achit, iar ultima rata achitata a fost acum vreo 6 ani de zile, cei drept pana in prezent am fost instiintat in legatura cu creditul restant dar fara nici o poprire pe salar cu toate ca toata perioada aceasta am fost angajat cu norma intraga cu virament salarial pe card.


Daca in aceasta perioada de 6 ani de la ultima rata ahitata si pana in prezent cand mi sa pus poprirea pe salar nu a mai existat alta poprire, se poate invoca o contestatie pentru prescrierea datoriei, tinand cont de nu a mai existat alta executare in decurs de 6 ani?"


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro


Conform prevederilor articolului 706 din Codul de Procedura Civila, “dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel.”


Prescrierea (anularea datoriei) unui credit nu depinde insa de perioada de neplata a acestuia, ci de momentul in care banca/IFN-ul incepe procedurile de recuperare, inclusiv prin executare silita.


Daca nu ati platit de 5 ani, din 2013, iar IFN-ul doar v-a notificat, dar nu a inceput procedurile de executare silita pentru recuperare a datoriei, atunci se poate invoca prescrierea datoriei. Insa daca IFN-ul a initiat executarea silita si recuperarea datoriei, iar pe parcursul ultimilor sapte ani a dispus masuri in acest sens, atunci nu mai puteti cere anularea datoriei.


Potrivit legii (Codul de procedura civila, art.706), o datorie se prescrie daca timp de 3 (trei) ani de la data la care creditul a fost declarat scandent anticipat (de regula dupa 90 de zile de intarzieri), banca/IFN-ul nu a initat procedura de executare silita.


In cazul datoriilor catre stat, prescrierea poate fi aplicata dupa cinci ani.


Prescrierea datoriei se face printr-o actiune in instanta (proces), de aceea va recomand sa luati legatura cu un avocat specializat in astfel de cazuri. (vezi aici raspunsul integral)


Probleme cu banca? Scrie-ne aici si te ajutam!