www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Sondaj BNR: accesul la finantare nu reprezinta o problema pentru firme, dar numai 22% dintre ele vor credite

Autor: Bancherul.ro
2018-07-02 23:09

Doua treimi dintre firmele chestionate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) considera ca accesul lor la creditele bancare nu a reprezentat o problema acuta in ultimele sase luni, insa doar 22% dintre ele au aplicat pentru un credit, restul preferand alte surse de finantare.


În funcție de sectorul de activitate, accesul la finanțare este o problemă mai puțin presantă pentru companiile care activează în domenii precum servicii și utilități, se arata in sondajul BNR.


În ceea ce privește companiile din agricultură, nivelul ridicat al fiscalității reprezintă cea mai mare dificultate pe care o întâmpină în desfășurarea activității, spre deosebire de celelalte sectoare, în cazul cărora pe primul loc se află impredictibilitatea mediului fiscal.


Pentru companiile din comerț, disponibilitatea forței de muncă este un obstacol mai scăzut comparativ cu celelalte ramuri economice. Concurența este un factor mult mai important în activitatea firmelor din comerț, comparativ cu firmele din restul sectoarelor, cea mai redusă amploare a acestui factor fiind observată în rândul companiilor din construcții și imobiliare.


Comparativ cu ediția precedentă a analizei nu s-au înregistrat schimbări notabile în structura finanțării companiilor nefinanciare. Reinvestirea profitului sau vânzarea de active din patrimoniu se mențin drept cele mai uzitate surse de finanțare ale firmelor.


Totodată, împrumuturile de la acționari sau majorările de capital și creditul comercial reprezintă surse importante de finanțare pentru firmele respondente. Produsele oferite de către bănci și IFN nu reprezintă o prioritate pentru firme, cu excepția descoperitului de cont bancar pentru care au optat 11 la sută dintre companii.


Firmele nu au optat într-o foarte mare măsură la surse de finanțare din afara companiei. Astfel, în perioada aprilie 2017 – martie 2018, 60 la sută dintre firme au răspuns că nu au apelat la surse de finanțare din exteriorul companiei, similar exercițiului anterior.


Firmele care au aplicat pentru surse de finanțare de la bănci/IFN și au utilizat aceste fonduri pentru constituirea unui capital de lucru sau plata furnizorilor sunt în proporție de 28 la sută.


În funcție de dimensiunea companiilor, destinația surselor de finanțare atrase în perioada aprilie 2017 – martie 2018 nu a variat semnificativ.


Astfel, în cazul corporațiilor, împrumuturile contractate au avut ca scop construirea unui capital de lucru (stocuri, echipamente) sau plata furnizorilor pentru 52 la sută dintre acestea (față de 47 la sută în exercițiul precedent), în timp ce IMM au apelat într-o măsură mai redusă la surse de finanțare din afara companiei, dar le-au utilizat cu precădere în același scop (28 la sută dintre IMM au folosit fondurile pentru nevoi curente).


Accesarea de finanțare de la bănci și IFN


Rezultatele exercițiului curent arată că ponderea companiilor care în ultimele 12 luni nu au aplicat în vederea obținerii unui credit de la bănci/IFN, din diverse motive, s-a diminuat comparativ cu sondajul anterior, la 78 la sută (de la 85 la sută).


Acest comportament, privind o apetență scăzută pentru creditarea bancară sau de la IFN, definește cu precădere IMM (78 la sută), în timp ce în cazul corporațiilor procentul este în jur de 51 la sută). Dintre firmele care au apelat la astfel de finanțare, 86 la sută au avut succes în a reuși să contracteze creditul și în a primi întreaga sumă solicitată.


Dintre IMM, 22 la sută au apelat la finanțare de la instituții de credit sau alte instituții financiare nebancare, iar 19 la sută au primit aprobare pentru toată finanțarea solicitată. Rata de succes este mai scăzută decât în cazul companiilor mari, în rândul cărora jumătate au încercat să obțină un împrumut și 44 la sută au beneficiat de întreaga sumă pe care au cerut-o, Grafic 13.


Comparativ cu perioada anterioară, procentul companiilor care nu au aplicat în ultimele 12 luni pentru credite, ca urmare a faptului că fondurile interne sau sursele de finanțare externe companiei acopereau nevoile firmei, s-a diminuat atât în cazul IMM (cu 3 puncte procentuale, la 33 la sută), cât și în cazul companiilor mari (cu 12 puncte procentuale, la 28 la sută).


După sectorul de activitate, companiile din agricultură au raportat cel mai mare procent privind aprobarea creditelor solicitate și primirea sumei în totalitate (38 la sută). Din punct de vedere al gradului de cunoaștere utilizat în servicii, accesul la finanțare al companiilor care activează în domenii care presupun o intensitate mai redusă (less knowledge intensive) este mai bun decât în cazul companiilor cu un nivel ridicat al cunoașterii (knowledge intensive), având în vedere procentul celor care au aplicat pentru un credit și au primit aprobare pentru suma cerută.


Accesarea de fonduri europene


Similar exercițiilor precedente, companiile nefinanciare nu au avut experiență cu fondurile europene în dezvoltarea activității firmei în ultimele 12 luni (conform răspunsurilor a 96 la sută dintre participanții la sondaj, Grafic 14).


O apetență mai mare pentru accesarea fondurilor europene se constată în rândul companiilor de talie mare, în cazul cărora 14 la sută au aplicat pentru proiecte cu finanțare din fonduri europene, iar 5 la sută dintre acestea au primit rambursarea fondurilor anterior ultimelor 12 luni. La nivel sectorial, agricultura se remarcă din punct de vedere al dezvoltării activității firmei folosind fondurile europene, luând în considerare faptul că 13 la sută dintre firme au aplicat pentru această formă de finanțare, iar 4 la sută au primit aprobare.


Relația companiilor cu băncile și IFN și percepția companiilor asupra termenilor și condițiilor


Firmele care au contractat împrumuturi de la bănci sau IFN au răspuns în mare parte că relația acestora cu instituțiile financiare nu s-a modificat în ultimele 12 luni, iar raportat la exercițiul precedent, percepția companiilor asupra relației cu creditorii s-a menținut la același nivel (Grafic 15).


În ceea ce privește termenii și condițiile creditelor contractate (împrumuturi în derulare indiferent de vechime) de la bănci și instituții financiare nebancare, comparativ cu exercițiul precedent, companiile au resimțit o creștere a costului finanțării, atât din punct de vedere al nivelului ratelor de dobândă, cât și din perspectiva comisioanelor și a altor taxe aplicabile împrumuturilor (Grafic 16).


Criteriul principal de selecție a unei instituții financiare de către companiile nefinanciare care au contractat credite în ultimele 12 luni l-a reprezentat, ca și în exercițiile precedente, relația de afaceri pe care firma o are deja cu instituția financiară (78 la sută dintre companii). Alte criterii avute în vedere, în ordinea importanței, au fost costurile mai reduse, condițiile, termenii de creditare sau clauzele contractuale, precum și reputația sau notorietatea instituției financiare (Grafic 17).


Principalele dificultăți întâmpinate de companii în accesarea finanțării de la bănci și IFN


Printre dificultățile majore întâmpinate de companiile nefinanciare în accesarea finanțării de la bănci și/sau IFN, în topul clasamentului se află cerințele privind valoarea sau tipul garanției, nivelul prea ridicat al dobânzilor și comisioanelor, clauzele contractuale, dar și birocrația, conform răspunsurilor companiilor care au aplicat în vederea contractării unui credit în ultimele 12 luni.


De asemenea, raportat la exercițiul precedent, procentul firmelor care au răspuns că nivelul prea ridicat al dobânzilor și comisioanelor reprezintă o dificultate majoră în accesarea unui credit a crescut cu 9 puncte procentuale (Grafic 18).


Costul de finanțare are un impact mai ridicat asupra categoriei firmelor de tip IMM, comparativ cu companiile de talie mare. Astfel, dacă sondajul anterior indica faptul că în cazul IMM care au aplicat pentru finanțare cel mai semnificativ obstacol în accesarea unui credit îl reprezintă cerințele privind valoarea sau tipul garanției solicitate de instituția financiară, în perioada aprilie 2017 – martie 2018, pe primul loc în ceea ce privește dificultățile întâmpinate în accesarea finanțării de către IMM se află nivelul prea ridicat al dobânzilor și comisioanelor.


În cazul companiilor mari, deși în exercițiul anterior clauzele contractuale cântăreau mai mult în decizia de a contracta un credit decât costul finanțării, conform exercițiului curent, costul finanțării a avansat pe locul doi în clasamentul obstacolelor privind finanțarea.


Din punct de vedere al performanței creditelor deja contractate, atât firmele cu împrumuturi performante, cât și cele cu credite neperformante consideră că principalul obstacol întâmpinat în încercarea de a accesa un credit de la bănci și/sau IFN în perioada aprilie 2017 – martie 2018 îl reprezintă nivelul prea ridicat al dobânzilor și comisioanelor, față de perioada anterioară, când garanțiile solicitate de aceste instituții aveau cel mai mare impact (Grafic 19).


Concluziile sondajului


Sondajul privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România realizat de BNR printre un numar de 11.000 de firme, in perioada aprilie 2017 – martie 2018, are urmatoarele concluzii:


▪ Indicatorii financiari în cazul cărora s-au înregistrat modificări notabile au fost costurile cu forța de muncă și alte costuri, în sensul majorării ponderii respondenților care au opinat că aceștia au crescut. În plus, a crescut ușor ponderea companiilor care au apreciat că gradul de îndatorare a înregistrat o majorare (12 la sută dintre companii, comparativ cu 10 la sută în exercițiul precedent).


▪ Cele mai presante probleme pe care le-au întâmpinat companiile în ultimele șase luni în desfășurarea activității lor sunt: impredictibilitatea mediului fiscal, nivelul ridicat al fiscalității, concurența și costurile de producție. Comparativ cu exercițiul precedent, problemele care au căpătat o mai mare amploare sunt legate de impredictibilitatea mediului fiscal, costurile de producție și disponibilitatea forței de muncă.


▪ Cea mai mare parte a companiilor chestionate nu consideră că accesul la finanțare a reprezentat o problemă acută în ultimele șase luni (66 la sută dintre firme).


▪ Similar exercițiului precedent, reinvestirea profitului sau vânzarea de active din patrimoniu se mențin drept cele mai uzitate surse de finanțare ale firmelor. Corporațiile apelează într-o proporție semnificativă și la produse oferite de bănci și IFN, spre deosebire de IMM. Totodată, creditele de la acționari sau majorările de capital și creditul comercial reprezintă surse importante de finanțare pentru firmele respondente.


▪ Printre dificultățile majore întâmpinate în accesarea finanțării de la bănci și/sau IFN, în topul clasamentului se află cerințele privind valoarea sau tipul garanției, nivelul prea ridicat al dobânzilor și comisioanelor, clauzele contractuale, dar și birocrația, conform răspunsurilor companiilor care au aplicat în vederea contractării unui credit în ultimele 12 luni.


De asemenea, raportat la exercițiul precedent, procentul firmelor care au răspuns că nivelul prea ridicat al dobânzilor și comisioanelor reprezintă o dificultate majoră în accesarea unui credit a crescut cu 9 puncte procentuale.