www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareBanca poate refuza rambursarea integrala anticipata a creditului?

Autor: Bancherul.ro
2018-04-14 16:23

"Banca poate refuza rambursarea integrala anticipata a creditului? Ce formalitati legale trebuie facute pentru rambursare totala anticipata? Daca banca refuza aprobarea cererii de rambursare anticipata, cum se procedeaza mai departe?", intreaba un cititor.


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro


Stimate domn,


Banca este obligata de lege sa accepte rambursarea integrala ancipata a creditului, fara niciun cost. Trebuie doar sa faceti o cerere la banca. Daca aceasta refuza, trebuie sa faceti o reclamatie la ANPC.


Iata ce spune Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 52 din 2016 privind contractele de credit:


Rambursarea anticipată


ART. 40


Consumatorul are dreptul, în orice moment, să îşi îndeplinească integral sau parţial obligaţiile care îi revin în temeiul unui contract de credit înainte de încetarea acestuia. În acest caz, consumatorul are dreptul la o reducere a costului total al creditului, această reducere constând în dobânda şi costurile aferente sumei rambursate anticipat pentru perioada dintre data rambursării anticipate şi data prevăzută pentru încetarea contractului de credit.


ART. 41


(1) Dreptul consumatorului de a rambursa anticipat nu poate fi condiţionat de plata unei anumite sume minime sau de un anumit număr de rate.


(2) În cazul rambursării anticipate parţiale, consumatorul are dreptul să aleagă între:
a) menţinerea valorii ratei lunare şi diminuarea perioadei de creditare iniţiale;
b) diminuarea valorii ratei lunare şi menţinerea perioadei de creditare iniţiale;
c) diminuarea valorii ratei lunare şi diminuarea perioadei de creditare iniţiale.


(3) Creditorul nu are dreptul să aplice penalizări, să perceapă compensaţie sau orice alte costuri de la consumator în cazul rambursării anticipate.


Vezi aici raspunsul integral


Probleme cu banca? Scrie-ne aici si te ajutam!