www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BNR dezvaluie ca 40% din creditele neperformante ale bancilor sunt mai vechi de 5 ani, ceea ce inseamna mai multe probleme in recuperarea acestora

Autor: Bancherul.ro
2018-03-27 22:40

La noua ani de la izbucnirea crizei financiare de la finalul lui 2008, Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca in prezent 40% din totalul creditelor neperformante detinute de banci, in valoare de aproape 22 miliarde lei, sunt mai vechi de 5 ani.


Din totalul sumelor restante, in valoare de 21,834 miliarde lei in ianuarie 2018, peste jumatate, respectiv 13 miliarde lei sunt creditele scoase in afara bilantului, conform datelor Centralei Riscului de Credit (CRC) din cadrul BNR, unde bancile raporteaza doar credite cu valori de peste 20.000 de lei.


Restantele tip G (intarziere intre 1 an si 5 ani) au o valoare de 10,137 miliarde lei, dintre care 4,939 miliarde lei sunt scoase in afara bilantului.


Restantele tip H, cu intarziere de peste 5 ani, un indicator prezentat pentru prima data de BNR, au o valoare de 8,756 miliarde lei, dintre care 7,169 miliarde lei sunt in afara bilantului. 


Restantele persoanelor fizice – 20% din total


Restantele persoanelor fizice au insumat 4,328 miliarde lei in ianuarie 2018, in crestere de la 4,285 miliarde lei in decembrie 2017, reprezentand doar 20% din totalul creditelor neperformante.


[1]


Restantele tip G ale persoanelor fizice au avut o valoare de 2,259 miliarde lei, iar cele tip H de 1,587 miliarde lei.


Restantele din Biroul de Credit - 7,5 miliarde lei


Restantele la credite ale persoanelor fizice inregistrate la Biroul de Credit sunt mult mai mari, de 7,491 miliarde lei, in crestere cu 105 milioane lei in ianuarie. (vezi aici statisticile complete)


Asta pentru ca la Biroul de Credit sunt raportate toate creditele bancilor, indiferent de valoare, asadar si mai mici de 20.000 de lei, spre deosebire de datele de la Centrala Riscului de Credit, cu valori peste acest prag.


De asemenea, la Biroul de Credit raporteaza restantele clientilor si Institutiile Financiare Nebancare (IFN), 34 in total, fata de 31 de banci.


Cu cat restantele sunt mai vechi, cu atat problemele sunt mai mari


Restantele vechi pun mari probleme in recuperarea acestora, in principal din cauza faptului ca majoritatea au fost cesionate firmelor de recuperare, iar acestea cer fostilor clienti ai bancilor sume foarte mari fata de valoarea initiala a creditelor.


“In 2005 am luat un credit pentru cateva obiecte de uz casnic, in valoare de 1.000 de lei, la care am ramas cu o restanta de 600 de lei, iar acum, dupa 13 ani, recupeatorii imi cer 4.000 de lei si ma ameninta ca-mi executa silit pensia”, este plangerea unui pensionar primita pe site-ul Reclamatiibanci.ro.


Numarul cazurilor de propire a salariilor si pensiilor a crescut vertiginos in ultima perioada, dupa ce in ultimii doi ani bancile au vandut foarte multe credite neperformante firmelor de recuperare, dupa ce BNR le-a presat sa-si diminueze rata creditelor neperformante.


De asemenea, firmele de recuperare s-au grabit sa-si execute clientii cumparati de la banci si IFN-uri in contextul initierii unor proiecte de lege pentru protectia consumatorilor, initiate de duetul Zamfir-Piperea, care prevad excluderea contractelor de credit din categoria titlurilor executorii, ceea ce va prelugi procesul de recuperare a restantelor, precum si plafonarea sumelor care se pot recupera la 50% din valoarea datoriei. (vezi aici detalii)


O alta lege prevede plafonarea datoriei la dublul pretului cu care a fost cumparat creditul. (vezi aici detalii)


Probleme sunt si cu raportarile acestor restante la Biroul de Credit: tot mai multi romani care vor sa-si faca un credit descopera ca nu pot pentru ca au fost raportati in baza de date a restantierilor, in multe cazuri fara sa fie anuntati.